Za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 5 kašika mlevenih lešnika
- 50 g margarina
- 1/2 praška za pecivo
- 1,5 dl mleka
Za fil:
- 5 žumanaca
- 5 dl mleka
- 1 puding od vanile
- 150 g šećera
- 10 g želatina u prahu
- 5 dl slatke pavlake
- 1 krem fiks
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g mlevenih lešnika
- 50 g bele čokolade
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim dodati 2 kašike šećera i mutiti dok se ne šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i otopljenim margarinom pa sjediniti sa šamom od belanaca i promešati. Potom dodati brašno, prašak za pecivo, mlevene lešnike i promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Ohlađeni biskvit preliti mlakim mlekom da omekša.
Fil:
1. U malo mleka razmutiti žumanca i puding od vanile. Preostalo mleko sjediniti sa šećerom i ostaviti da proključa.
2. Smesu od žumanaca sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri pa ga sjediniti sa mlakim filom i promešati.
4. Dobijeni fil podeliti na dva dela. U prvi deo dodati otopljenu mlečnu čokoladu i lešnike, a u drugi deo rendanu belu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku sa šlag fiksom u čvrst šlag. U fil od mlečne čokolade dodati trećinu šlaga, u fil od bele čokolade takođe dodati istu količinu šlaga, a preostali šlag ostaviti za dekoraciju.
Finalni postupak:
Koru premazati tamnim filom, preko njega naneti fil od bele čokolade i odozgo premazati šlagom. Tortu ostaviti u frižideru da se stegne.
Izvor: Dobra hrana
Slične Vesti
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)