FENG ŠUI - Soba za decu i tinejdžere

FENG ŠUI - Soba za decu i tinejdžere

Autor: | 23/07/2013

0

Sobu deteta nije lako srediti, posebno ako je to prostorija u kojoj vaše dete uči,ili ako je u sobi više od jednog deteta.

U ovim situacijama potrebno je dosta mašte, fleksibilnosti, umešnosti, ali je svakako važna vaša intuicija koja ce pomoći isto toliko koliko Feng shui zabrane i pravila.

KREVET
Kad je u pitanju krevet na kome spava vaše dete evo nekih osnovnih zabrana:
 - nikada ne postavljajte krevet pored prozora;
- nikada ne postavljate televizor i ostale električne uređaje naspram ili pored kreveta;
- ne koristite veštačke materijale za posteljinu i prekrivače;
 - nije dobro da je krevet "spušten" do poda jer se chi ne može slobodno kretati. Ako je krevet ipak sa fiokama, onda u njima držati samo posteljinu;
- po Feng Shui pravilima kreveti na sprat nisu povoljni, ali ako je to neizbežna potreba, u tom slučaju deca se moraju češće menjati za krevet.
 Položaj kreveta treba da je (kao i u svim spavaćim sobama) na dominantnom položaju sa koga se mogu videti ulazna vrata, s tim da je krevet smešten pored čvrstog zida.

RADNI STO
- nikada ne treba da je okrenut prozoru jer takav položaj dekoncentriše i odvraća pažnju od učenja;
- prilikom učenja, leđa Vašeg deteta ne bi trebalo da budu okrenuta ulaznim vratima - prema ušću chi-ja. Ako je to neizbežno, postavite ogledalo radi kontrole ulaznih vrata;
- radni sto treba da je prvenstveno od pravog drveta;
- stabilan sto odgovarajuće veličine za uzrast deteta;
- izuzetno stabilna stolica;
- ako je vaše dete okrenuto leđima zidu dok uči, onda na taj zid stavite sliku ili poster planine. Planina je u Feng Shuiju simbol podrške, znanja, mudrosti.

"Vatra je odličan pojačivač energije chija znanja i mudrosti. Na osnovu metoda Pa Kua, pravac koji važi za znanje je severoistok. Jednostavnim pojačavanjem elementa severoistočnog ugla vašeg doma ili sobe, doprinećete akumuliranju chija znanja. To donosi odličnu sreću onim ukućanima kojima predstoji polaganje ispita u školi ili na fakuletu. Stoga, kad učite, radite ili meditirate, stavite malu upaljenu sveću na sto u severoistočnom uglu sobe koju koristite. Isti efekat moze da se postigne paljenjem malo tamjana". - Lilijan Tu

SLIKE I PREDMETI
Ne bi trebalo dozvoliti da na zidovima sobe Vašeg deteta budu slike, crtezi ili posteri s raznim prikazama, vampirima, čudni likovi iz raznih filmova, uznemirujuće scene, koji će brutalno atakovati na psihu Vašeg deteta. Ne bi trebalo dozvoliti da se u sobi Vašeg deteta nalaze predmeti oštrih oblika, oštrih vrhova, kaktusi, koji se brutalno "usecaju" u telo Vašeg deteta dok spava ili uči. Vaše dete uvek treba da vidi rast i napredak, pa se zato ne preporučuju bonsai biljke čiji je rast neprirodan i sputan. Ako Vaše dete ipak želi biljke u svojoj sobi, onda izaberite neke sa okruglim listovima i postavite u blizini racunara, ili TV-a da neutrališe njihovo zračenje. Ako listovi biljke postanu opušteni i žuti, obavezno je iznesite i nabavite drugu zdravu biljku.

ORMAR, KOMODE I POLICE, uvek uredno složeni, s tim što bi police za knjige i školski pribor trebalo da budu sa vratima, bilo staklenim ili nekim lepim draperijama, jer su stranice i korice knjiga isto sto i oštrice sečiva.

BOJE

Različite boje različito deluju i utiču na raspoloženje, ali svaku od njih treba umereno koristiti.
CRVENA je boja Elementa Vatra, ona je topla, podstice na akciju, upornost, puna je adrenalina. Koristi se umereno, u detaljima.
PLAVA boja pripada Elementu Voda, ona je hladna, potrebna je da smiri situaciju i hiperaktivne osobe.
ŽUTA boja, kao i crvena, pripada Elementu Vatra, podstiče konverzaciju, sklad.
ORANŽ boja takodje pripada Elementu Vatra, podstiče optimizam i druženje.
ZELENA boja pripada Elementu Drvo, znači rast, napredak, energizuje prostor.
BELA pripada Elementu Metal, nije dobro da je previše beline u prostoru, npr.: beli nameštaj i zidovi, beli tepih. Deluje previše sterilno, a previše bele boje se ne preporučuje ni u sobi dece, ni u bilo kojoj drugoj prostoriji.

PROZORI
 Na prozorima bi uvek trebalo imati zavese, duge do poda, lake, talasaste, da se lako pomeraju. Prozore po danu otvarati da u prostoriju udje sveza chi, uveče ih zatvarati i navući zavese. Kažu da nije dobar znak ako prozori bez zavesa gledaju u noć...

SPREMANJE I ČIŠĆENJE

Ovu prostoriju uvek spremajte zajedno s vašim detetom, od fioka do ormara, polica, radnog stola. Primenite Feng Shui mapu na radni sto vašeg deteta. Naučite vaše dete da se (bez milosti) reši predmeta koje ne voli, koji ga plaše, uznemiravaju. Čistoća u prostoru je na prvom mestu, ali izbegavajte hemijska sredstva za čišćenje. Koristite prirodne mirise u prostoru: miris voća i cveća, i puštajte muziku koja inspiriše.

ENERGETSKO ČIŠĆENJE
Posle odlaska gostiju, posle prepirki, posle povratka s puta, uvek energetski pročistite vaš stambeni prostor. Koristite tamjan, esencijalna ulja, mirisne štapiće.

Ni odrasli, ni deca nisu zaštićeni ni izdvojeni od raznih spoljnih uticaja, zbivanja, odnosa, događanja, ali je zato dom mesto sigurnosti, azil od svega i svačega, od mogućih povreda. Dom je mesto u kome se prikuplja snaga za sutra, prekosutra, za vreme koje dolazi...

Izvor: mojenterijer.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: boje dekor

Najnovije vesti