Ines Janković otvara vrata svog doma na Dedinju

Ines Janković otvara vrata svog doma na Dedinju

Autor: | 20/10/2013

0

Već prilikom prve revije u okviru beogradske "Nedelje mode" dizajnerka Ines Janković skrenula je pažnju javnosti na sebe kao izuzetno talentovana umetnica jedinstvenog senzibiliteta. Pre nego što je uplovila u svet mode ova harizmatična dama godinama se uspešno bavila uređenjem enterijera, za šta se i školovala u Firenci i Rimu. Međutim, ljubav prema odeći odvela ju je kasnije u Milano, gde je završila prestižni Institut "Marangoni", posle čega je odlučila da se, između ostalog, bavi i dizajniranjem garderobe. U želji da uvek sebi postavi nove ciljeve, odnedavno je odlučila da počne da se bavi i dizajnom nakita, a svoj rad, osim na našem tržištu, planira da plasira i na inostranom, čemu je trenutno potpuno posvećena. Inspiraciju za rad atraktivna Ines pronalazi uglavnom tokom putovanja i poseta najvećim svetskim metropolama. Iako je nemirnog duha, sve češće se zadržava kod kuće. Lepa umetnica pre tri godine uselila se u svoj stan u blizini Belog dvora, koji je samostalno uredila tako što je svetle tonove kombinovala sa detaljima dominantnog kolorita.
Svestrana dama magazinu „Hello!“ otvara vrata svog doma i govori kako sebi stalno postavlja nove ciljeve i da u privatnom životu više voli da se prepusti sadašnjem trenutku bez mnogo kalkulacije, a slobodno vreme najradije provodi u društvu prijatelja ili partnera, uživajući u dobroj hrani i vinu.

Šta vam je bilo najvažnije prilikom izbora životnog prostora?

- Pored lokacije i samog utiska o kvalitetu izrade zgrade, prilikom izbora mesta za život presudan mi je bio osećaj koji mi stvara prostor u prvih nekoliko minuta mog boravka u njemu i energija koju poseduje.

Jeste li sami uređivali dom i koji su vam bili prioriteti?
- Budući da mi je, između ostalog, uređenje enterijera posao, sama sam kreirala dom u kome živim. Konkretno, u ovom prostoru akcenat je bio na prozračnosti, svetlim i laganim tonovima u kontrastu sa detaljima upečatljivog kolorita.

Da li ste često menjali stanove od kada ste se osamostalili?

- Živim sama od svoje devetnaeste godine i nikada do sada nisam provela duže od tri godine u istom stanu ili kući.

Spadate li u osobe koje vole da provode vreme kod kuće?
- U principu nisam „kućni“ tip, ali u poslednjih godinu ili dve sve češće mir i inspiraciju pronalazim u svom domu.

Imate li običaj da okupljate prijatelje u svom stanu?
- Imam tu sreću da je prostor u kome živim otvoren i može da primi dosta ljudi, tako da često okupljam prijatelje, a ponekad za njih i skuvam nešto.

Jeste li vaše iskustvo u opremanju enterijera iskoristili prilikom uređenja svog doma?
- Iskustvo koje imam u dizajnu i opremanju enterijera dragoceno mi je i primenjivo u mnogim oblastima. To se ne odnosi samo na uređenje sopstvenog doma, već i na uređenje butika i osmišljavanje scenografje za revije.

U stanu imate veliki i prostan ormar, koji kreator je najzastupljeniji u njemu?
- Naravno, brend „INES atelier“ sačinjava većinu mog garderobera, ali nosim kreacije i mnogih drugih dizajnera. Smatrama da je u modi važno da ljudi budu slobodni i da se ne vezuju za brend, već za komad.

Iako ste na modnoj sceni svega nekoliko sezona, uspeli ste da skrenete pažnju na sebe. Koliko ste se pripremali pre nego što ste stupili na modnu scenu?

- Pre mode bavila sam se isključivo uređenjem enterijera. U jednom trenutku poželela sam da sebi ispunim želju i upišem studije modnog dizajna u Milanu. Po završetku fakulteta, spontano je počelo moje profesionalno bavljenje modom.

Kada ste poželeli da se bavite dizajnom?
- Vrlo rano sam pokazivala interesovanje i osećaj za estetiku, boje i forme. Danas, kada razmišljam, ne vidim ništa drugo čime bih mogla da se bavim sa potpunom predanošću.

Jeste li imali podršku najbližih kada ste birali svoje zanimanje?

- U početku nisam imala podršku porodice. Smatrali su da je suvišno oprobavati se u modi kada već imam "lepo" zanimanje, međutim, prihvatili su moj put i imam njihovu punu podršku.

Kome su namenjene vaše kreacije?
- Samosvesnim, sofisticiranim, obrazovanim i sposobnim ženama, koje, bez obzira na način života ili godine, neguju svoj duh i ne zaboravljaju na ženstvenost.

Pripremate li novu kolekciju i kada ćete je predstaviti?
- Trenutno sam posvećena pripremi nove kolekcije nakita, koja će biti predstavljena javnosti krajem oktobra ili sredinom novembra.

Kakve su vam ambicije u dizajnu?
- Uvek imam mnogo planova, ali prioritet za narednih godinu dana mi je plasman linije nakita na inostrano tržište.

Kako najradije provodite slobodno vreme?
- Nažalost, nemam mnogo slobodnog vremena. Kada uspem da se organizujem, volim da uživam u hrani i vinu sa prijateljima ili partnerom.

Odlazite li redovno u teretanu i bavite li se nekom aktivnošću?
- Vežbam dva puta nedeljno, a odskora sam počela da praktikujem jogu.

Imate li vremena za noćne izlaske?
- Ranije sam češće izlazila i ne mogu da kažem da ne volim noćni život, međutim, sada mi obaveze nameću drugačiji ritam života.

Razmišljate li o zasnivanju porodice i potomstvu ili trenutno imate drugačije prioritete?
- Dok se u poslu trudim da organizujem svaki potez, u privatnom životu sam potpuno drugačija. Ne volim niša da planiram, već uživam u trenutku, a brak ne smatram neophodnim za sreću. Najvažnije je da ste sreli pravu osobu, a sve ostalo su formalnosti.


Intervju: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Janko Petković, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin