Ivana i Karim Rašid: Ljubav i zajedništvo kao izvor energije

Ivana i Karim Rašid: Ljubav i zajedništvo kao izvor energije

Autor: | 08/12/2012

0

Jedan od najpoznatijih i najpriznatijih dizajnera u svetu, umetnik egipatsko-britanskog porekla Karim Rašid živi u Njujorku sa suprugom Ivanom koju je upoznao u Beogradu. Pedesetdvogodišnjak koji pleni harizmom i osvaja kreativnom energijom najviše vremena provodi u prostranom njujorškom stanu, ali je svetski putnik. Sa prelepom suprugom, hemijskim inženjerom u istraživačkom centru kompanije „L’Oreal“, Karim poseduje nekoliko domova u svetu, uključujući i stan u Beogradu.

Slavni dizajner, zaljubljenik u srpsku prestonicu, pre dve godine otvorio je prodajni salon “Karim Space” u centru Beograda. Talentovani umetnik, koji je odrastao i školovao se u Kanadi, Velikoj Britaniji, i Italiji, svet je osvojio dizajnom predmeta i enterijera. U njegovom radu osećaju se estetika različitih kultura, kao i jak uticaj digitalne ere i globalizma. Od Fakulteta umetnosti i dizajna u Ontariju, i Fakulteta u Korkoranu, dobio je počasni doktorat. Markantni umetnik stalno gostuje kao predavač na konferencijama i fakultetima širom sveta. Nedavno je boravio u Beogradu gde je održao predavanje na temu "Dizajn novog globalizma". Svestranog umetnika javnost opisuje kao dizajnersku legendu. Osvojio je više od tri stotine nagrada u trideset pet zemalja u svetu.

Kada je pre sedam godina počeo da sarađuje sa srpskim dizajnerima, održao je predavanje na beogradskoj "Nedelji mode“, gde mu se desio sudbinski susret sa Ivanom Purić, koja je postala njegova supruga. Venčali su se pre četiri godine u Njujorku, a godinu dana kasnije usledila je i svadba u Beogradu. Skladan dvojac venčao se u pravoslavnoj crkvi, zbog čega je Karim prethodno kršten.

Bračni par najviše vremena tokom godine provodi u „Velikoj jabuci“, gde oboje rade. Ivana i Karim sa velikom strašću govore o uređenju doma u Njujorku, slobodnom vremenu i ljubavi koja postaje sve jača.

Prvo za magazin „Hello!“ govore o prostranom stanu koji je uređen u prepoznatljivom Karimovom stilu.
Koliko vremena tokom godine provodite u ovom domu?
Karim: Budući da smo oboje veoma zauzeti, ne provodimo previše vremena u stanu. Ivana i ja mnogo putujemo, ali ovaj dom u Njujorku je naša baza. Imamo i druge stanove, još jedan apartman u Njujorku, kao i u Majamiju, Beogradu i u Meksiku. Naš njujorški stan ima površinu od sto sedamdeset kvadrata. Veliki dnevni boravak uključuje trpezariju i kuhinjski deo, a pored toga stan ima dve spavaće sobe i dva kupatila.

Koja je vaša omiljena prostorija i zbog čega?
Ivana:
To je naš krevet. Sve volimo da radimo tamo. Jedemo, spavamo, čitamo, razgovaramo, gledamo filmove, razmišljamo, pišemo, sanjamo i volimo se.
Koliko ste sređivali ovaj dom?
Karim:
Renovirali smo stan tako da izgleda kao čista savršena kocka, sa gredama na plafonu koje se vide, ali su prefarbane belim gipsom. Kupili smo stan 2008, i tada u njemu upriličili zabavu povodom našeg venčanja. Ivana je bila zadužena da bira nameštaj i odabrala je omiljene komade raznih kolekcija nameštaja koje sam dizajnirao. Želeli smo da imamo „baletski pod“ svetloroze boje umesto drvenog, što je odlično za apsorbovanje zvukova i za održavanje jer se lako čisti i sija. Odlučili smo da u stanu dominira bela boja sa nameštajem jakog kolorita. “Pojačali“ smo izgled enterijera apstraktnom umetnošću mnogih umetnika koje poštujemo, iz Nemačke, Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, od kojih su neki naši prijatelji.

Nose li svi komadi nameštaja vaš potpis?

Karim: Skoro sav nameštaj u domu sam ja dizajnirao za razne brendove kao što su “Boconcept”, “Meritalia”, “Bonaldo”, “Tonelli”, “Kundalini”, “Artemide” i druge. Verovatno je u stanu osamdeset odsto stvari sa mojim potpisom, uključujući posuđe, pribor za jelo, predmete za kuću.

Da li ste negde putovali u skorije vreme?
Karim: Naš poslednji put bio je u Toronto, kako bismo izbegli urgan „Sendi“. Pre toga bili smo u Meksiku, gde smo uživali u lepom vremenu. Često putujem zbog posla, a Ivana radi puno radno vreme kao naučnica u kompaniji „L'Oreal“, i ne može toliko često da odsustvuje s posla. Ipak, uvek pravimo planove da negde otputujemo kada god možemo, makar samo za vikend.

Nedavno ste posetili Beogradu gde ste imali više poslovnih obaveza.
Karim: Prvo sam bio u Litvaniji gde sam radio na dizajnerskim projektima izrade stanova. Posle toga sam bio u Moskvi na „Sajmu nameštaja“ gde sam bio predavač i na kojem sam pokazao moje nove radove. Potom sam sa mojom suprugom Ivanom došao u Beograd, gde smo u našoj radnji „Karim Space“ lansirali moje radove za danski brend „Boconcept“ i švedski „Orrefors“. Pored toga, u Beogradu sam održao predavanje na temu „Novi globalizam“. Boravak u srpskoj prestonici smo produžili da bismo proveli vreme sa Ivaninom porodicom. Upravo zbog njih uvek se trudimo da ih bar dva puta godišnje posetimo.

Piše: Nadežda Jokić
Foto: Natan Dvir

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti