Pripremite telo za letnje vrućine

Pripremite telo za letnje vrućine

Autor: | 30/07/2011

0

Da biste svoje telo najbolje pripremili za vruće letnje dane, pre svega morate da ojačate imunitet i popravite metabolizam. Osim što treba da pijete više vode i jedete više svežeg voća i povrća koje će ohladiti vaš organizam, trebalo bi da izaberete neku sportsku aktivnost koja će vam prijati, od čega je plivanje najbolje.
Najvažniji prirodni mehanizam kojim se ljudski organizam prilagođava visokim temperaturama je znojenje. Na taj mehanizam utiče nekoliko faktora: vlažnost vazduha, životna dob, prekomerna telesna težina, nedovoljan unos tečnosti, srčane smetnje, neki lekovi i konzumiranje alkohola. Žeđ je signal našeg organizma koji nikada ne treba zanemariti. Ovo je naročito važno u letnjim mesecima kada je neophodo održavati ravnotežu između vode koju uzimamo i one koja se gubi u procesu znojenja da bi naš organizam normalno funkcionisao.
Da biste ubrzali metabolizam, idealno je da se bavite sportskim aktivnostima, ali imajte na umu da, kada su vrućine, treba izbegavati bilo kakve teže aktivnosti jer se time dodatno ubrzava gubljenje tečnosti.
Voda je najbolji odgovor na žeđ jer nadoknađuje gubitak vode i soli, nema kalorija, osvežava, gasi žeđ i hidrira organizam. Često izbor između mineralne vode i one sa česme postaje prava dilema, ali taj izbor i nije tako teško napraviti jer je sve stvar ličnog ukusa. Ako je voda sa česme sveža i dobrog ukusa, ne postoji ništa što bi sprečilo njeno konzumiranje. Ukoliko se odlučite za mineralnu vodu, jedini problem je da li piti gaziranu ili negaziranu. I ovde je izbor sasvim subjektivan, mada treba imati na umu da kisela voda bolje gasi žeđ zbog anestetičkog efekta mehurića na nepca u ustima. Ako ste umorni od vode i želite neku promenu, možete se odlučiti i za ceđene sokove.
Voće je bogato mineralima, a sadrži i vitamine i umerenu količinu šećera koji je koristan za održavanje energije. Izbor voća je na vama i možete da odaberete bilo koje. Pri tom važno je da razmislite o bojama voća koje se mogu kombinovati, jer vam ona garantuje najbolju mešavinu vitamina i energije. Na primer, voće narandžaste boje, bogato vitaminom A, savršeno se kombinuje sa crvenim voćem koje je bogato vitaminom C. Ako vam nije do pripreme soka, možete se okrenuti čaju.
Odlučite se za zeleni ili za neki drugi biljni čaj. I znajte da će vam mlak čaj ugasiti žeđ bolje od hladnog, a ako vam hladno ipak više prija, neka ne bude leden jer nikako nije dobar. Voće sadrži veliki broj vitamina, minerala i antioksidansa, i osim što obiluje vodom koja hladi vaš organizam, betakaroten iz njega štiti vašu kožu od štetnog delovanja sunca. Ukoliko vodite računa o težini, imate dodatni razlog za pripremanje hladnih supa. One neće opteretiti vašu probavu i neće povećati temperaturu. Pripremajte laganije supe sa povrćem - šargarepom i tikvicama - ili pravite supe od paradajza.

NEŽELJENE POSLEDICE

Toplotni udar - događa se kada se telesna temperatura podigne iznad 40 stepeni, usled čega organizam prestaje da se znoji, povećava se frekvencija srca i disanja, javljaju se hipertenzija i nesvestica.
Iscrpljenost - simptomi ovog stanja organizma su: ekstremni umor, gubljenje daha, povraćanje, nesvestica i slab i ubrzan puls. Za oporavak dovoljno je da nadoknadite vodu u obilnim količinama.
Grčevi - pojavljuju se zbog gubitka minerala u procesu znojenja i dehidracije, a možete ih ublažiti uzimanjem vode ili izotoničkih napitaka.
Dehidracija - leti organizmu je potrebno i do šest litara tečnosti. Kada osetite da ste žedni, vaše telo je već dehidriralo, pa zato pijte vodu i ostale tečnosti češće nego što vaš organizam traži. Cedite sveže voće i povrće i pijte dosta čajeva kako biste obezbedili optimalne količine tečnosti.

Kako se zaštititi od toplote
• Povećajte unos tečnosti, bez obzira na stepen aktivnosti. Ne čekajte da se pojavi osećaj žeđi.
• Ne uzimajte tečnost koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer će to samo povećati gubitak tečnosti iz organizma.
• Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke koji mogu prouzrokovati probleme sa želucem.
• Jedite laganiju, sveže pripremljenu hranu, baziranu na voću i povrću.
• Ako možete, boravite u klimatizovanim prostorijama. Ukoliko nemate klima-uređaj kod kuće ili na poslu, kupite bar ventilator.
• Nosite laganu, ugodnu, svetlu, širu odeću izrađenu od prirodnih materijala, a za izlazak na sunce najbolje je nositi šešir.
• Nikako ne ostavljajte decu u zaključanim, parkiranim automobilima.
• Vrućinu teže podnose osobe starije od šezdeset pet godina, posebno hronični bolesnici (srčani bolesnici ili osobe s povišenim krvnim pritiskom) pa imajte na umu da ih treba češće posećivati ili kontaktirati sa njima.
• Usporite ritam života i izbegavajte kretanje u doba dana kad su temperature najviše.
• Ograničite aktivnosti na jutarnje i večernje sate i smanjite fizičku aktivnost.
• Odmarajte se u hladovini, nosite šešir, naočare za sunce i zaštitno sredstvo - kremu s dovoljnom UVA / UVB zaštitom.
• Rashladite prostor ventilatorom ukoliko nemate klima-uređaj.

NIKAKO GAZIRANA PIĆA I ALKOHOL
Dovoljno je da se procenat vode umanji za dva odsto i već se osećaju žeđ i umor. Zato je važno da se odlučite za pića koja zadovoljavaju potrebe organizma na pravi način. Najčešći izbor za gašenje žeđi su gazirana bezalkoholna pića sa ukusom kole, narandže, limuna. Ova pića sadrže mnogo kalorija (jedna limenka otprilike sto trideset kalorija) a, osim toga, sastojci od kojih su sastavljena ne otklanjaju žeđ. Tu su i velike količine šećera koje, uprkos početnom osećaju olakšanja, ubrzo zahtevaju da se pije još više kako bi se otklonio sladak ukus iz usta.
Ova pića često sadrže i veliku dozu kiselih supstanci koja može da izazove probleme sa želucem i oštetiti zubnu gleđ. Važno je da znate da se negativni efekat ovih pića povećava ako su ona ledena. Veoma hladni napici blokiraju varenje i protok krvi u ustima. Vino, pivo i jaka alkoholna pića takođe se nikako ne preporučuju leti za gašenje žedi jer se njihov negativni efekat udvostručuje. Osim što smanjuje koncentraciju i budnost, alkohol sadrži puno kalorija i podiže telesnu temperaturu, čime stimuliše znojenje i, naravno, žeđ.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin