Naučite kako da od noćne ptice postanete ranoranilac

Naučite kako da od noćne ptice postanete ranoranilac

Autor: | 01/10/2011

0

Najnovija istraživanja pokazuju da široko rasprostranjen problem sa snom ima veze sa upotrebnom elektronskih uređaja pre odlaska na počinak. Stduija je sprovedena na slučajnom uzorku od hiljadu petsto Amerikanaca između 13 i 64 godine, i neverovatnih 63 odsto učesnika je izjavilo da nemaju dovoljno sna tokom nedelje. Budući da su gotovo svi, njih 95%, rekli da pred spavanje surfuju internetom, šalju SMS ili gledaju televiziju, došlo se do zaključka da je to glavni uzročnik neispavanosti.
Invazija tehnologija na spavaću sobu učinila je da veliki broj osoba prijavljuje da ne spavaju dovoljno. Učesnici su naveli da ispijanje kofeina i dremanje kao metode kojima se bore protiv nedostatka sna, ali mnogi su priznali da nespavanje i dalje negativno utiče na radne sposobnosti, porodični život, raspoloženje i društveni život. Iz tog razloga veoma je važno da uočite problem i preduzmete korake u cilju njegovog rešavanja. Naravno, to nije lako, jednako kao kada odlučite da smanjite telesnu težinu i promeniti režim ishrane tj. redukujete unos namirnica. Potrebno je određeno vreme da se organizam adaptira na novonastalu situaciju.
Potrebe za snom su individualne, ali može se reći da je organizmu najčešće potrebno osam sati kvalitetnog sna, kako bi se osećali dobro, bili efikasni na poslu i opušteni. Ukoliko vam manjka sna, posledice su neizbežne. U danima kada ne uspete da „ugrabite dovoljno sna”, probajte da odmorite bar pola sata tokom dana, to može mnogo da pomogne.
Kako bi poboljšali kvanitet i kvalitet sna važno je na počinak ići u određeno vreme, jer ako ne odredite vreme za spavanje, stalno ćete ostajati budni do kasno. Počnite da se izležavate bar 45 minuta pre nego što isključite svetlo. Ukoliko ste okruženi mejlovima ili radite neki posao, nećete zaspati. Stvorite ritual tako što ćete popiti šolju čaja ili ćete slušati muziku koja će vam pomoći da se opustite. Nije loše pred spavanje zapisati sve što vam je na umu, bilo da je reč o problemima ili planovima i nerešenim problemima, jer ako ostanu u vašoj memoriji nastavićete da ih „prevrćete” po mislima tokom čitave noći, a možda se i buditi.

Kada budete dostigli nivo da se budite bez alarma, shvatićete prednosti ranog ustajanja, a osećaćete se odmorno i naspavano.

* Idite u krevet kada ste umorni i budite se svakog dana u isto vreme - Ono što ne treba da radite jeste da primoravate sebe da zaspite kada niste umorni. Samo ćete se osećati isfrustrirano. Protraćićete dragoceno vreme u krevetu nespavajući. Sačekajte da se umorite, budite se svakog dana u isto vreme i sve će doći na svoje mesto.
* Postepeno smanjujte vreme spavanja - Možda ste navikli da spavate 8 sati svake noći. Ako budete navikli svoj organizam, biće vam potrebno mnogo manje vremena za odmor. I nije reč o preživljavanju dana sa manje energije, već o treniranju vašeg tela da kompresuje više kvalitetnog sna (REM) za manje vremena. U cilju da učinite ovaj proces što bezbolnijim, skraćujte vreme za po 30 minuta. Probajte da spavate 7 i po sati jedne nedelje, zatim 7 naredne i tako dalje dok ne uspostavite ritam koji vam najviše odgovara.
* Dajte sebi razlog da ustanete - Ako nemate dovoljno dobar razlog da ustanete iz kreveta u određeno vreme, nikad nećete ni uspeti u tome. To može biti termin u teretani, projekat koji morate da završite ili jednostavno šoljica ukusne kafe i dnevne novine. Ostavite zavese razmaknute kako bi dnevna svetlost ujutru ušla u sobu. Kada je mrak, vaš organizam proizvodi hormon spavanja melatonin. S druge strane, svetlost prekida ovaj proces i šalje signal vašem mozgu da je vreme da se probudite.
* Pomerite alarm od kreveta - Često je najteži deo kod ranog buđenja ustajanje iz toplog, udobnog kreveta. Ako morate da ustanete kako biste isključili alarm, već ste završili pola posla. Stavite alarm na drugi kraj sobe i podesite najiritirajući mogući zvuk na najjače. Poenta je da vas izludi dovoljno da morate da ustanete i isključite ga. A jednom kad ste na nogama, velika je verovatnoća da će tako i ostati.
* Ne dozvolite sebi dremku produžavanjem alarma - Uvek ćete pomisliti “još samo 10 minuta”. U sledećem momentu ćete shvatiti da ste se uspavali i da već sat i po vremena kasnite na posao. Ono što je najgore, tih sat i po sna je bilo više mučenje, zahvaljujući zvuku vašeg alarma u pozadini koji se oglašavao na svakih 10 minuta.
* Popijte čašu vode – Pre odlaska na spavanje popijte čašu vode i bićete probuđeni prirodnim putem, jer ćete morati u toalet. Nakon što popijete vodu uveče, napunite čašu i za ujutru i ostavite je pored kreveta. Ako je ispijete čim otvorite oči, voda će pokrenuti vaš metabolitzam, čak i pre prve jutarnje kafe.
* Budite sami sebi alarm - Možda zvuči blesavo, ali ako kažete sebi da nameravate da ustanete do određenog vremena, vaš organizam će se probuditi prirodno. Odredite sebi da treba da ustanete do pola 6. Namestite alarm na 5 i 15 (za svaki slučaj). Iznenadićete se otkrijete da ste se probudili na vreme. Ovakva situacija će se ponavljati naročito kada se naviknete da ležete i ustajete svakodnevno u isto vreme.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti