Suzana Perić predstavlja svoj stan, savršenu arhitektonsku simbiozu elemenata modernizma i baroka

Suzana Perić predstavlja svoj stan, savršenu arhitektonsku simbiozu elemenata modernizma i baroka

11/12/2010

0

Vođena i inspirisana stilom američkih galerijskih stanova, želeći da sagradi sopstveni Seks i grad, zvezda berlinske Nedelje mode i jedna od naših najpoznatijih modnih kreatorki Suzana Perić urbano utočište pronašla je u dnu Skadarlije, uz samo lice Bajlonijeve pijace. Univerzitetska zgrada iz prošlog veka, čija je arhitektonska vrednost potvrđena i stavljena pod zaštitu države, bila je dodatna ispiracija i izazov kreatorki, koja je u potrazi za neiscrpnom kreativnošću želela da se skući baš u ovom starom gradskom jezgru, okružena starim zgradama.
Mlada kreatorka je za svoj životni ambijent izabrala potkrovlje zgrade čija je fasada urađena u duhu neoklasicizma, sa dva osvežena bloka u boji kajsije. Želela je da udovolji svojim potrebama za visinom, kako bi sa balkona mogla nesmetano da uživa u zvezdanom nebu i starom Beogradu.

Da li je bilo teško pronaći mesto i životni ambijent koji će zadovoljiti vaše umetničke porive?
- Celog života sam živela u centru. U Sarajevu, Parizu i Diseldorfu, pa se to logično odnosilo i na Beograd. Moj moto glasi: Živi u gradu, a za vikend idi na selo. Lokacija poput ove - tromeđa Skadarlije, Dorćola i Bajlonija - ostvarenje je mojih maštarija. Zveckanje kaldrme, tihi zvuk violina, šapat noćnih dama pomešan sa gradskom vrevom i mirisom pijace, predstavljali su za mene idealan spoj kreativnog nadahnuća i organizovanja života u njemu. Na ovaj raj trebalo je čekati oko godinu dana, ali isplatilo se.

Životni prostor ste opremili po uzoru na američke galerijske stanove. Je li bilo većih konstruktivnih zahvata?
- Stan je bio potpuno zapušten, a dodatna transformacija i ulaganje bili su neophodni. Potkrovlje sam pretvorila u intelektualni kutak u koji sam smestila svoje carstvo knjiga, slika i udobnih jastuka za uživanje. Od velikih zahvata sprovedeno je spuštanje, dizanje plafona, rušenje zidova, ugradnja brodskog poda i zamena parketa. S obzirom na to da prioritet dajem svetlu, tamne drvene grede, koje kao savršeni dekorativni elemenat dele centralnu prostoriju na tri dela, ofarbala sam u belo i zahvaljujući velikom broju prozora dobila sam prirodno bleštavilo koje mi je neophodno za buđenje i pokretanje životne energije.

Da li je stan uređen prema vašem nacrtu ili ste se sa nekim konsultovali?
- Umetnici imaju moć da ono što zamisle umeju da realizuju. Godinama sam gajila viziju da Tifani i ja živimo baš u ovakvom stanu. Potkrovlje, stubovi, galerija, kamin, garderober, đakuzi. Originalno rešenje stana u osnovi je bila moja zamisao, ali sam imala i pomoć stručnog tima.

Recite nam nešto o izgledu i nameni prostorija?

- Oduvek sam želela da moj životni ambijent bude verna kopija američkog života i serije Seks i grad. Centralna prostorija, koja zauzima oko sedamdeset kvadrata stana, stubovima je podeljena na tri dela i ima ulogu trpezarijskog, poslovnog i dnevnog boravka. Oslikavajući mene, ekstravagantni elementi poput perli, šljokica, bisera skladno su uklopljeni u ovu drvenu arhaičnu prostornu konstrukciju koja je oplemenjena modernim i stilskim baroknim nameštajem.

Ko je izradio nameštaj u vašem domu?
- Gotovo celokupni nameštaj uradila je moja drugarica, umetnica iz Nemačke. Želela sam unikate, tako da me je carina skuplje koštala nego sam nameštaj. Detalj na koji sam naročito ponosna je starinski, dugačak sto bele boje. S jedne strane, okružen je stilskim stolicama i kraljevskom elegancijom, dok se, sa druge, celom dužinom stola pruža klupa preuzeta iz ruralne sredine. Sve same suprotnosti koje se privlače. To sam ja. Jedina krajnje praktična stvar u mom stanu je radna stolica, najnovije profesionalno čudo, namenjena svima  koji kada rade a ne koriste sto. Uvezena je iz Italije, veoma je udobna i prilagođava se prilikom pokreta.

Na zidovima stana imate tapete, nekada veoma popularan trend ukrašavanja zidova?
- Pre tri godine tapete su na Zapadu najavile svoj svečani povratak. U mom stanu raspoređene su parcijalno i ne zauzimaju čitave zidove. U centralnoj prostoriji na dva zida nalaze se tapete u silver tonu, dok zid spavaće sobe krasi tapet nenapadnog baroknog desena.

Kada je reč o spavaćoj sobi, poznato je da obožavate svilu?
- U spavaćoj sobi dozu elegancije baroka na zidovima pojačava francuski krevet metalnih okova, obavezno prekriven svilenom posteljinom. Svilu obožavam, jer me istovremeno i miluje i hladi i to je jedini materijal u koji sam spremna da legnem.

Koji vam je omiljeni kutak u stanu, gde volite da provodite najviše vremena?
- To je garderober. Tu se nalazi moje najveće blago. Mnogi su me kritikovali, tvrdeći da je od te prostorije trebalo da napravim gostinski sobu za prenoćište. Ali znate kako kažu: Za svakog gosta dva dana dosta. Za duže avanture tu je, naravno, hotel. Tifani i ja obožavamo garderober. Ja ga punim glamurom, a Tifani ne izlazi iz njega. Obožava da isprobava mamine stvari, naročito one obogaćene perjem i krznom, a dopadaju joj se i visoke potpetice.

I Tifani je u stanu dobila svoj prostorni ambijent koji ste nazvali soba za princeze. Da li su neke njene ideje i kreacije iskorišćene u stvarnju sobička?
- Ona je zaista kreativno i samostalno dete. Pink tonovi koji dominiraju na zidovima i na nameštaju princezine sobe su u potpunosti njena zamisao. Celokupni inventar iz sobe preuzet je sa sajta Princeza Kids i dovezen iz Diseldorfa. Identičnu sobu Hajdi Klum je poklonila svojoj kćerki Leni. Ipak pošto Tifani sledeće godine polazi u školu, njen kutak doživeće male promene. Njena soba više neće biti roze boje, već bela sa pink detaljima.

U vašem galerijskom carstvu na zidovima primećujemo slike velikog formata na kojima dominiraju isključivo likovi žena.
- Staru zbirku umetničkih slika koje sam imala ostavila sam roditeljima, svrstavajući ih u stare uspomene, a u nov stan unela sam samo one krajnje modernističke koje odgovaraju meni i mom temperamentu. Trenutno sam u životnoj fazi kada me inspirišu uspešne žene, njihova pamet i inteligencija. To su urbane žene iz savremenog života, predstavljene kao intelektualke sa određenom dozom ženstvenosti i seksepila. Od onih koje posedujem omiljene su mi slike Jelene Blečić i Biljane Cincarević.

Na prvi pogled reklo bi se da niste detaljista. U vašem kućnom carstvu, ako izuzmemo cveće, nema uobičajnih ženskih sitnica?
- Cveće obožavam, i to je neophodni luksuz koji me podseća na život i daje mi dodatnu energiju. Što se tiče ukrasnih detalja, imala sam ih puno u prethodnom životu, pre razvoda. Ali njih, kao i sve svoje uspomene zauvek sam zakopala i odlučila da sitnice o kojima moraš preterano da vodiš računa nikada više neće gospodariti mojim životom. U ovoj arhaičnoj stambenoj lepotici koja u potpunosti oslikava mene nema uspomena, sve je u novom ruhu. Nema čak ni albuma sa fotografijama. Prošlost je konačno otišla u zaborav, radujem se novim stvarima i sada sam najzad ona prava Suzana koja čvrsto stoji na nogama, a ovaj stan po svojoj vedrini je najbolji pokazatelj mog trenutnog psihičkog stanja.

Prija li vam blizina Bajlonijeve pijace i da li često kupujete na njoj?
-
Sa kćerkom Tifani i njenim psom redovno odlazim na pijacu gde nas znaju sve prodavačice. Obožavamo da kupujemo domaće proizvode, a pošto se hranimo zdravo, prvo krećemo sa voćem i povrćem, a obavezno završavamo na tezgama sa cvećem. Ono što je zanimljivo je da me Tifani stalno tera da joj kupim po jednu ribicu za njen akvarijum, i onda sa pijace odlazimo kompletno snabdevene.

Da li drugarice vaše kćerke Tifani često dolaze kod nje da se igraju?
- Naravno. Tifani je već počela da pravi svoje kreacije, pa okuplja svoje drugarice da čuje njihovo mišljenje. Po ceo dan pričaju o modi i, naravno, moj ormar im je nezaobilazan, to im je najveća razonoda. Obožavaju da se maskiraju i da oblače moje stvari. Kada sam raspoložena, onda im to dozvoljavam, a kad nisam, sve moraju da vrate na svoje mesto. Mnogo volim njene drugarice, a pošto je jedinica za nju je najvažnije da se socijalizuje sa decom. Njena najbolja prijateljica Amelija je takođe mala manekenka, tako da njih dve često vežbaju reviju za mene. Tifani već razmišlja da u našem stanu organizuje maskenbal za novogodišnju noć, kada će verovatno pozvati svoje drugarice.

Tifani obožava životinje.
- Ona je zaista veoma humana i obožava životinje. Ne postoji biće u zoološkom vrtu koje ona ne zna. Sada se obradovala malim belim medvedima i non-stop priča o njima. Njen ritual je da svake večeri spava sa četiri različite igračke životinje, a pre nego što pođe na spavanje pozdravi sve svoje male drugare i poželi im laku noć. Inače, omiljena životinja joj je veliki delfin koga stalno vodimo na sva putovanja.

Šta vašu kćerku trenutno najviše zaokuplja?
- Trenutno učenje nemačkog jezika i tenis. Izgleda da se pronašla i u muzici, pa nam po celu noć svira na njenim klavijaturama. Za razliku od mene strašno je muzikalna, i skida sve pesme, pa ih odsvira. Voli da crta i biće u nekim emisijama za decu u kojima će da pokaže svoj talenat.

Proglašeni ste za zaštitno lice "Weeding weeka". Znači li vam ta titula?
- Naravno, veoma sam uzbuđena zato što sam uspela da je zaslužim. Ovoga puta moram da zahvalim svojoj mami koja mi je veoma pomogla oko toga, bez nje ništa ne bih mogla da uradim, jer pravljenje venčanica znači biti pravi kreator. Tek sam sad shvatila koliki je to rad i koliko se ulaže truda u odnosu na sve ostale stvari koje osmišljavaš. Vrlo precizno sam uspela da uradim oko dvadeset novih venčanica. Toliko sam bila uzbuđena i jedva sam čekala svoju reviju na „Weeding weeku“ koja je odlično prošla.

Budući da imate jedan brak iza sebe, da li biste voleli da barem još jednom u životu izgovorite sudbonosno "da"?
- Da. Više puta želim to da izgovorim. Ako se desi da bar još jednom izgovorim „da“ čoveku koga volim, biću presrećna.

Volite li venčanja kakva se praktikuju u Las Vegasu?
- Sama ceremonija venčanja mi je veoma bitna, a venčanja u Las Vegasu imaju neku svoju notu i čar, ali ja se na taj način ne bih udala. Svoje buduće venčanje sam zamislila na velikoj peščanoj plaži.

Nedavno ste raskinuli dugogodišnju vezu. Jeste li trenutno emotivno ispunjeni i imate li partnera?
- Ja sam uvek zaljubljena, a za sada ne želim da otkrivam da li imam partnera. Važno mi je da sam emotivno i poslovno ispunjena. Međutim, sve što je prošlo ostavljam iza sebe i idemo dalje.

Da li ste saznali ko je bio mladić koji vas je proganjao preko „Fejsbuka“ i zbog koga ste unajmili obezbeđenje?
- Jesam, znam ko je on. Sada je sve sređeno. Nažalost, i takve stvari se, eto, dešavaju

Koji su vaši novi poslovni planovi?
- Trenutno spremam jednu novogodišnju reviju, posle koje planiram da izložim svoje kreacije u Makedoniji. Sledi „Nedelja mode“ u Beogradu, Crnoj Gori ,a na početku sledeće godine planiram veliku reviju u Nemačkoj - „Nedelju mode“ u Minhenu. Pripremam sredstva za prodajni objekat u Beogradu.

Planirate li reviju na Karibima?
- Da. Najveća stvar koja treba da mi se desi je modna revija na Karibima koju planiram sa Isidorom Bjelicom. Ona će izložiti svoju reviju šešira, dok ću ja predstaviti svoju kolekciju kupaćih kostima. To će se desiti na krstarenju 21. januara kada budemo krenuli na Karibe. Inače to je prvi put da će dve Srpkinje imati modni performans na taj način.

Hoćete li 21. decembra prirediti zabavu povodom trideset osmog rođendana?
- Naravno, prvi deo zabave započećemo u mom stanu, posle toga se selimo u kafe „De France“ na Dorćolu.

Plašite li se što vam se bliži četrdeseta?
- Ne, taman posla. Imam ja još dosta vremena do četrdesete.

Piše: Jelena Popović

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti