Marina Abramović se vraća u Beograd posle više od 40 godina

Marina Abramović se vraća u Beograd posle više od 40 godina

Autor: | 02/01/2018

0

Muzej savremene umetnosti, uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i lično premijerke Ane Brnabić, postigao je dogovor sa umetnicom Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Izložba ove renomirane umetnice biće otvorena u septembru 2019. i trajaće do januara 2020. godine, što je svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj, u novembru 2017. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsednice Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe Čistač Marine Abramović, u Umetničkom centru "Heni Onstad" blizu Osla.

Brnabićeva je lično pozvala Marinu Abramović da ponovo, posle mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom.

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba "Čistač", koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

hellomagazin.rs guliver/getty