Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Autor: | 10/01/2018

0

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu ušli su romani "Srodnici" Jovice Aćina u izdanju "Lagune", "Gorgone" Mire Otašević (Geopoetika), "Luzitanija" Dejana Atanackovića ("Besna kobila"), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Čarobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga").

U ponedeljak, 15. januara, saznaće se ime 64. dobitnika NIN-ove nagrade, a žiri će, po ustaljenoj praksi, odluku saopštiti oko podneva.

Aktuelni saziv žirija, koji radi u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), na sednici održanoj 8. januara, od devet naslova iz užeg izbora, odabrao je pet romana za finale.

Jovica Aćin i Dejan Atanacković konkurišu sa svojim prvencima.

Srđan Srdić je prethodnih godina dva puta bio u drugom krugu, Mira Otašević u finalu. Uskoro će se saznati da li će se David Albahari pridružiti piscima koji su nagrađeni više puta.

Hroničar nedeljnika NIN zabeležio je kako se 1971. godine dogodilo da se sa proglašenjem samo jednom zakasni, posle čega je prestižno priznanje odmah postalo "predmet improvizovanih nagađanja".

Javnost se uzburkala premda je Miloš Crnjanski jednoglasno nagrađen za "Roman o Londonu", a odluka je kasnila isključivo "zbog uključivanja u žiri aktivnih kritičara iz vanbeogradskih literarnih krugova".

NIN-ovu nagradu delimično podržava Ministarstvo kulture i informisanja, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su želele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock