Rešena dilema:  Da li je zdravo jesti posle treninga

Rešena dilema: Da li je zdravo jesti posle treninga

Autor: | 26/01/2018

0

Ako redovno vežbate i vodite zdrav život sigurno ste se nekad zapitali da li je zdravije jesti pre ili posle treninga? Naučnici su dali odgovor na to pitanje.

Iako mnogi misle da je pogrešno, poželjno je jesti nakon treninga, tvrde stručnjaci.

Ako se uzdržite od hrane u roku od dva sata nakon treninga, onda će trening izgubiti svoje značenje. Ali, to ne znači da ćete navaliti na hranu ka oda niste jeli dva dana.

Rezerve tečnosti

Naučnici su utvrdili da u proseku dva sata nakon treninga telo može da izgubi oko 3 litra vode. Zato je veoma važno da napuniš rezerve tečnosti. U ovome će pomoći voda, sokovi i proteini. Od sokova nakon vežbanja najbolje je piti sok od višnje ili grožđa, naravno ceđen, bez dodatka šećera.

Povećanje mišićne mase

Ako želite da dobijete mišićnu masu, obavezno konzumirajte proteine nakon vežbanja. U suprotnom ćete samo sagoreti kalorije, ali bez rasta mišića. Takođe vredi raditi na očuvanju količine mišićnog tkiva. Proteini se mogu dobiti iz proizvoda ili iz proteinskih koktela, koje je pogodno poneti sa sobom na trening. Proteine možete piti razblažene sa sokom ili vodom.

Oporavak

Tokom vežbanja telo troši energiju, koja se mora vratiti na kraju vežbanja. Za zaštitu mišića od oštećenja, odmah nakon treninga se preporučuje da pojedeš hranu sa proteinima, a nakon sat vremena potreban je obrok sa ugljenim hidratima, koji će da dopuni rezervu glikogena.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: Fitnes trening

Najnovije vesti