RTS snima seriju o istoriji Narodnog pozorišta: Nigde u svetu nisu stradali glumci, samo u Srbiji

RTS snima seriju o istoriji Narodnog pozorišta: Nigde u svetu nisu stradali glumci, samo u Srbiji

Autor: | 15/02/2018

0

Narodno pozorište u Beogradu proslavlja 150 godina postojanja, a Kulturno-umetnički program RTS uveliko snima dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“ u režiji Miška Milojevića.

Jedan od deset nastavaka baviće se streljanjem Aleksandra Cvetkovića i progonom glumaca nakon Drugog svetskog rata.

- Aca je nastradao zato što je igrao predstave tokom rata. Svi znaju za sudbini Žanke Stokić, ali ne i da je Jovan Tanić zajedno sa još četiri glumca iz Niša pogubljen. Nastradali su i mnogi književnici i intelektualci. Uvek se postavlja pitanje da li postoji krivica ili ne. Nigde u svetu nisu stradali glumci, samo u Srbiji. Našima se svetio njihov kolega i politički komesar Nikola Popović - kaže Milojević za Kurir.

Miško Milivojević sa Pavlom Jerinićem i Nadom Šargin foto Promo

Ekipi je najteže bilo što je morala da snima tog dana kad je preminuo njihov kolega Nebojša Glogovac.

- Odlazak Glogovca je bio šok za sve. Naš posao je takav da smo morali da se koncentrišemo na posao. I Glogi bi isto uradio. Bilo je beskrajno tužno - ističe reditelj.

Od skromnih početaka do evropskih uzleta, nacionalni teatar je bio i ostao matična kuća pozorišne umetnosti.

Nebojša Dugalić foto Promo

RTS će kroz sudbine zanimljivih ličnosti iz istorije Narodnog pozorišta ispričati zanimljive priče o glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, kostimografima, scenografima, koreografima, dirigentima, muzičarima, scenskim majstorima i publici nacionalnog teatra.

Jedan od nastavaka će biti posvećen pozorišnom bifeu i boemiji, a kao glavni likovi pojavljuju se Ljubinka Bobić i Mirko Milisavljević.

hellomagazin.rs Promo