Prikazana premontirana epizoida "Nemanjića", javnost umirena

Prikazana premontirana epizoida "Nemanjića", javnost umirena

Autor: | 18/02/2018

0

Više nego burne reakcije javnosti koje je izazvalo emitovanje prve epizode serije “Nemanjići” u novogodišnjoj noći, izgleda su dale najbolje moguće rezultate.

Iako su salve kritika prvih nedelja ove godine već pretile da prerastu u istinsku hajku, čak je došlo do toga da se postavljalo pitanje hoće li biti daljeg emitovanja - situacija se razrešila tako što je postojeći materijal premontiran, i sudeći po “drugoj”, novoj prvoj epizodi, odista učinjen dinamičnijim i prijemčivijim za gledaoce.

Već se sinoć odmah posle emitovanja dalo primetiti da su očekivane preoštre reakcije “tviteraške” i svake druge javnosti izostale, a zamenili su ih komentari u vidno umerenijem tonu.

- Pilot epizoda serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” bila je na programu u godini obeležavanja osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog - ističe urednik ove serije Saša Radojević.

- Redovno prikazivanje serije započeto je 17. februara, sinoć, i tek sada, u uobičajenoj frekvenciji emitovanja, može da se posmatra prva epizoda kao deo jedne celine – epske istorijske drame koja obuhvata period duži od šest decenija.

Sa RTS su najavili da će se “posle temeljnog rada, iščekivanja i mnogih polemika u javnosti, sinoć pred gledaocima naći prva epizoda serije koja će, kroz 13 epizoda, današnjim generacijama predstaviti "temeljne vrednosti srpske srednjovekovne države". Uredništvo ove kuće, koja je seriju već dugo najavljivala kao istorijski poduhvat, vrlo skup i zahtevan, ali i rađen na temu koja nas kao naciju i te kako dotiče – i tokom pomenutih polemika pozivalo je publiku da se “strpi”, te da seriju kudi ili hvali tek nakon gledanja cele prve sezone – za šta nam je prilika data od sinoć.

https://www.dailymotion.com/video/x6ex3k3

 

Sa fenomenološke tačke gledišta bile su veoma zanimljive te burne reakcije na emitovanje plot epizode, naglašava Radojević, koji smatra da tu ima elemenata za raznovrsne analize za nekoga ko se bavi istraživanjem medija.

- Brojnost reakcija je definitivna potvrda da je serija izazvala pažnju, što je samo još jedan dokaz da je publici veoma privlačna ta tema, da je emotivno i identitetski dodiruje...

Radojević očekuje da će posle gledanja svih epizoda, srednjovekovna Srbija (12. i 13. vek), po prvi put prikazana u jednoj TV seriji, postaviti temelje za imaginarijum koji je nedostajao ovdašnjem kolektivnom iskustvu.

- Svakom sledećem autoru koji se u igranom programu bude bavio tim vremenom, posle ove serije biće lakše da prikaže istoriju, političke dimenzije, lične drame i romanse...- naglašava urednik serije.

Druga epizoda serije biće emitovana na Prvom programu RTS večeras, a narednih jedanaest tokom predstojećih 11 sedmica, uvek nedeljom.

hellomagazin.rs RTS/Promo