Stiven Hoking: Revolucionarni genije koji nikada nije dobio Nobelovu nagradu

Stiven Hoking: Revolucionarni genije koji nikada nije dobio Nobelovu nagradu

Autor: | 14/03/2018

0


Francuski naučnici odali su priznanje slavnom britanskom fizičaru Stivenu Hokingu, uz ocenu da je bio „revolucionarni genije" koji je uticao na popularizaciju fizike.

Orelijen Baro, astrofizičar iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), izjavio je agenciji Beta da je Hoking bio „revolucionarni genije" koji je iza sebe ostavio „ogroman rad" i uticao na veće interesovanje javnosti za fiziku.

Najpoznatiji fizičar sveta, profesor Stiven Hoking, preminuo je u 76. godini

Baro je rekao da Hoking nije dobio Nobelovu nagradu za fiziku jer njegova teorija o isparavanju crnih rupa nije empirijski bila potvrđena. Treba imati na umu da je Hoking bio teoretičar koji nije sprovodio eksperimente, istakao je Baro.

On je dodao da je Hoking, pored toga što je bio „naučnik bez premca", govorio i o društvenim temama i da su njegove izjave uvek imale prizvuk proročanstva.

Francuski naučnik i poslanik Sedrik Vilani rekao je za radio Frans enfo (France Info) da je Hoking posedovao „neumornu energiju i da se bavio naukom s puno ljubavi, u želji da to podeli sa svima".

Edi Redmejn se oprostio od Stivena Hokinga: Izgubili smo divan um i najzabavnijeg čoveka kog sam upoznao

A post shared by @aisiijuu on Mar 13, 2018 at 11:29pm PDT


Hoking ‒ jedan od najcenjenijih naučnika današnjice ‒ bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga, uključujući i „Kratku istoriju vremena", koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

Fizičar je bio godinama u invalidskim kolicima jer je bolovao od amiotrofne lateralne skleroze i govorio je pomoću računarskog sintisajzera.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty, Instagram
Tagovi: Stiven Hoking