Radetu Šerbedžiji nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji

Radetu Šerbedžiji nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji

05/06/2018

0


Poznatom glumcu i muzičaru Radetu Šerbedžiji pripala je nagrada „Aleksandar Lifka“, koju dodeljuje Festival evropskog filma Palić za doprinos evropskoj kinematografiji.

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović rekao je na današnjoj konferenciji za medije da još nije odlučeno ko će biti drugi dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“, kao i da će Šerbedžija održati koncert kao poklon 25. izdanju Palićkog festivala.

Zelenović je zahvalio predsedniku Vlade Vojvodine Igoru Miroviću što ove godine pripremaju festival u znatno boljim finansijskim uslovima, prisetivši se da na zatvaranju prošlogodišnjeg nisu znali da li će 25. izdanja uopšte biti.

-Na festivalu će biti oko 100 filmova u 12 selekcija, od toga 14 će biti prikazano u Glavnom programu, a trenutno rade na tome da „ojačaju program“ još nekim sadržajima i naslovima koji bi bili prikazani na otvaranju i zatvaranju festivala, najavio je Zelenović.

Od Glavnog programa, preko Paralela i sudara i Mladog duha Evrope, uz Palić u Beogradu i Eko doks, do programa na trgu koji se ove godine vraća, Zelenović je najavio i da će u fokusu biti kinematografija crnomorske regije, kao i niz pratećih programa.

Biće organizovana izložba posvećena glumici Mileni Dravić, dugogodišnjoj predsednici Saveta festivala, zatim izvedena predstava o Ernestu Bošnjaku Kad bi Sombor bio Holivud u režiji Kokana Mladenovića, predstavljeno dopunjeno izdanje knjige Nebojše Popovića Dodir večnosti o dobitnicima nagrade „Lifka“.

Selektori ovogodišnjeg Palićkog festivala su filmski kritičari Nenad Dukić i Nil Jang, dok je programski direktor Miroslav Mogorović.

Novi predsednik Saveta festivala dramski pisac i akademik Dušan Kovačević istakao je da je zadovoljan što je deo tako kvalitetnog festivala i dodao da će raditi na njegovom unapređenju.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, izvršnog producenta festivala, rekao je da je ideja bila da za 25. izdanje vrate sve one programe koje nisu mogli da organizuju prošle godine zbog finansijske situacije i naveo da trenutno raspolažu budžetom od 24,4 miliona dinara za razliku od 2017. godine kada su sa 15,3 miliona bili na istorijskom minimumu.

Tatić je najavio i skup i zvanično formiranje mreže festivala evropskog filma, a Zelenović je podsetio da je Palićki festival dva puta u protekle tri godine dobio podršku potprograma MEDIA programa „Kreativna Evropa“ (41.000 i 46.000 evra) za unapređenje festivala te da će predstavnici tog programa biti na Paliću.

Festival evropskog filma Palić biće održan od 14. do 20. jula.

Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Getty, Antonio Ahel/AtaImages

Pročitajte još