Večeras na Mećavniku počinje "Boljšoj": Koncert Nemanje Radulovića na otvaranju

Večeras na Mećavniku počinje "Boljšoj": Koncert Nemanje Radulovića na otvaranju

Autor: | 14/07/2018

0

Šesti muzički festival "Boljšoj“ koji je osnovao Emir Kusturica, a koji se održava uz podršku kompanije "Gasprom njeft", počinje večeras na Mećavniku.

Boljšoj će tokom četiri dana biti mesto susreta najharizmatičnijih violinista današnjice, Nemanje Radulovića, Julijana Rahlina i Romana Simovića sa svetski proslavljenim pijanistom, po mnogima naslednikom čuvenog Horovica, Denisom Macujevim.

Šezdeset muzičkih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije: 13-17 godina i 18-25 godina. O najboljima će odlučiti žiri koji čine predsednik Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Festival će otvoriti njegov osnivač, Emir Kusturica, i Aleksandar Dibalj iz "Gasprom njefta", a na svečanom otvaranju nastupiće baletski prvak Konstatin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić. Nakon zvanične ceremonije otvaranja, koncert će održati naš proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom "Dabl Sens“.

Sutra, drugog festivalskog dana, gosti večernjeg programa biće američki gitarista Geri Lukas, koji će oživeti nemu filmsku komediju "Šahovska groznica" Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, kao i sopran Elena Ustaeva, violončelista Dragan Đorđević Suzuki i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Jedan od trenutno najboljih pijanista sveta, Denis Macujev nastupiće treće festivalske večeri koji na Boljšoj festival dolazi pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu gde je imao titulu ambasadora. Denis Macujev izvešće koncert za klavir i orkestar br. 2, u ce molu, Op. 18, Sergeja Rahmanjinova i Rapsodiju u plavom Džordža Geršvina uz Simfonijski orkestar Boljšoj pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Na završnoj festivalskoj večeri nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović sa sekstetom oformljenim specijalno za festival Boljšoj u kojem, sem njih, sviraju Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević. Posle nastupa u okviru seksteta, Simović će izvesti Muzičke ilustracije Sviridova i Koncert za violinu i orkestar u ce molu Johanesa Bramsa.

Pomenuti gosti održaće majstorske kurseve, a pijanista Macujev držaće javni čas svim zainteresovanim muzičarima. Specijalni gost Festivala je Vlatko Stefanovski trio koji će nastupiti na zatvaranju, 17. jula.

hellomagazin.rs Promo

Najnovije vesti