Dojenje je čista ljubav

Dojenje je čista ljubav

Autor: | 30/10/2018

0

Kada mama nežno uzme svoju bebu i hrani je mlekom iz svojih grudi, to je neponovljiv osećaj. Sama činjenica da telo žene stvara hranu, osnovnu potrebu svakog ljudskog bića, govori o nezamenjivoj ulozi koju majke imaju za svoje bebe.

Svaka žena koja devet meseci nestrpljivo čeka da upozna svoju bebu, ujedno želi da održi bliskost koju je imala sa svojim detetom dok je bila u drugom stanju. Iako telesno razdvojeni, majka i novorođenče ovu vezu ne samo da održavaju, već je i unapređuju, i to upravo kroz dojenje. Zahvaljujući ovom prirodnom procesu, poboljšava se zdravlje mame i bebe i razvija se njena emotivna inteligencija.

Majčino mleko je jedinstvene sadržine, prilagođava se detetu na individualnom nivou. Osim sastava, optimalna je i količina mleka koju dete može da dobije. Prilagođeno uzrastu i potrebama deteta u svakom trenutku, majčino mleko predstavlja idealnu hranu.

Dojenje je poseban proces kojim majka, omogućava svom detetu da bude zdravo i da pravilno napreduje. Mleko i leči i dugoročno otklanja razne potencijalne tegobe. Između ostalog, naučno je dokazano da deca koja su dojena imaju viši koeficijent inteligencije, ranije nauče da kontrolišu higijenske navike, samostalno jedu, gotovo i ne oboljevaju od psihosomatskih  bolesti, imaju veći kapacitet za sreću i bolju toleranciju na frustracije. Na sve to, majčino mleko sadrži matične ćelije zadužene za regeneraciju, rast i razvoj tkiva.

Ne sme se zaboraviti da, kako na dete, dojenje ima pozitivan uticaj i na majku. Osim što se uspostavlja emocionalna veza sa detetom, kod majki se smanjuje rizik od postporođajne depresije, normalizuje se telesna masa, a niži je i rizik od pojave osteoporoze i malignih oboljenja dojke i jajnika.

Zato što znamo koliko je bebama majčino mleko važno, i koliko je značajno da mame imaju svu moguću podršku, Rosa prikuplja sredstva za otvaranje prostorija za edukaciju i pomoć pri dojenju u porodilištima širom Srbije, donirajući jedan dinar od svake kupljene Rosa boce od 1,5 litar. Podržimo  ono što je važno, a to su ljubav, sreća, radost i zdravlje beba, mama i čitave porodice.

hellomagazin.rs shutterstock
Tagovi: dojenje rosa