Posle više decenija: FEST se vraća na mesto svog nastanka

Posle više decenija: FEST se vraća na mesto svog nastanka

Autor: | 20/02/2019

0

Međutim, ono što organizatori ističu kao najznačajniju stvar nije rekordan broj filmova koji će biti prikazan, već činjenica da će se festival posle više decenija vratiti na mesto svog osnivanja - nekada Dom sindikata, sada Kombank dvoranu.

O tome šta od bogatog festivalskog sadržaja ne sme propustiti na ovogodišnjem FEST-u, kao i ko su favoriti za "Beogradskog pobednika" u emisiji Jutro govorila je organizatorka festivala Jelena Vasić.

"Na festvalu će biti ukupno 125 premijera, a ukupan broj projekcija filmova koji će se prikazivati biće ukupno 500. Sa svim reprizama", kaže Vasićeva.

Ona ističe da će se, pored povratka FEST-a "u svoje mesto rođenja", odnosno u Kombank dvoranu, u kojoj će veliki deo festivalskog programa biti prikazan, filmovi prikazivati u velikom broju beogradskih dvorana.

Domaći film "Šavovi", koji je na nedavno završenom festivalu u Berlinu proglašen za najbolji evropski film, jedan je od filmova koji će biti prikazani u okviru programske celine "Srpski film".

Festival godinama gaji tradiciju prikazivanja filmova koji čine presek onoga što je najbolje i najznačajnije u aktuelnoj filmskoj produkciji. Tu su filmovi kojima se predviđa dug bioskopski život, kao i oni koji su bili ili će biti učesnici uglednih filmskih festivala.

Kada su filmovi koje svakako ne bi trebalo propustiti u pitanju, Jelena Vasić kaže da se to ponajviše odnosi na filmove koje publika neće imati prilike da kasnije da vidi u bioskopima.

Ovogodišnji 47. FEST svečano će, u petak uveče, otvoriti film "Miljenica", reditelja Jorgosa Lantimosa, nominovan za 10 Oskara, koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji.

hellomagazin.rs Promo
Tagovi: FEST