Dobre strane izolacije

Dobre strane izolacije

Autor: | 29/04/2020

0

Nedeljama unazad životi nam se vrte oko navikavanja i prilagođavanja uslovima karantina. Nema dileme da je ovaj period izazov za sve nas, ali kao i uvek – i u ovim okolnostima postoji pozitivna strana. Ako promišljeno organizujemo vreme i doživimo internet kao drugu kuću, u kojoj se i dalje možemo družiti slobodno, istovremeno bez maski i rukavica – na dobrom smo putu da svoje vreme i interakcije sa drugima učinimo dugoročno kvalitetnijim.

Čini se da svi ovih dana virtuelno pijemo kafe i ćaskamo sa dragim ljudima, sa kojima ranije nismo uspevali da se nađemo u gradu usled čestih nepredviđenih obaveza. Radoholičari najzad mogu da se posvete poslovima kojima nisu stizali u redovnom tempu života i „bace“ se na profesionalno usavršavanje kroz dugo željene online kurseve koji su dostupniji nego ikad. Za kreativce je ovo doba inspiracije, a društvenim mrežama „pljušte“ lajkovi na sve naše kućne radinosti. Tinejdžeri koji su i inače rado provodili dosta vremena „na netu“, pomalo čak i likuju – vreme „uz komp“ obuhvata i školu i zabavu, pa tate i mame ostaju bez argumenata u pokušaju da ih ograniče i usmere na knjigu. 

Umesto da se osećaju uskraćenim za negodovanje što im klinci toliko surfuju, roditelji bi na izolaciju mogli gledati kao na idealnu priliku da se približe svojoj deci, upoznaju njihove internet navike i uspostave nove zajedničke aktivnosti u kojima će svi ukućani uživati. Tog je mišljenja i poznato TV lice, Nataša Miljković. Ona je jedna od majki koje internet koriste da pronađu savete uz koje lakše mogu savladati nove roditeljske izazove, ali i da podeli lična iskustva sa svojim pratiocima i inspiriše ih.

– Iako nikada nisam imala problem u komunikaciji sa sinom, ovih dana je potrebno mnogo više tolerancije i improvizacije da bismo očuvali bliskost, ali i svako svoju privatnost. Roditeljstvo u doba korone ima svoje nervozne strane, pošto smo znatno usmereniji jedno na drugo. Internet nam je, oboma, najdragocenija podrška trenutno, u ovim intenziviranim okolnostima – priča Nataša. 

Idejama kako da organizujete dan u karantinu sa decom i bez „svađe u kući“ usmerite njihovu konstruktivnost i pažnju na pravu stranu – posvećeni su brojni internet članci. Nataša svoje čitalačke preporuke vezuje za platformu Bezbedni klinci, koji je po njenim rečima „odličan alat za snalaženje u svakodnevnim, ali i vanrednim okolnostima“. Kako aplikacije i zajedničke oflajn aktivnosti mogu da nam pomognu dok smo u izolaciji? – jedan je od tekstova na sajtu koji može biti vrlo koristan vodič za kreativnije druženje sa decom uz internet u ovom periodu. 

Takođe, edukativna vrednost tekstova ogleda se i u ponudi statističkih podataka koji ukazuju šta klinci najčešće pretražuju, u kom kutku interneta provode najviše vremena i na koji način. Čitav sadržaj platforme kreiran je u saradnji profesionalnih pedagoda i psihologa, kao i eksperata iz Instituta za digitalne komunikacije. Kako je roditeljima sada teže da ograniče vreme i uspostave kontrolu nad sadržajima kojima su deca dnevno izložena, ovakve informacije mogu da im pomognu da steknu bolji uvid u njihova interesovanja i prevaziđu generacijski jaz koji su možda ranije osećali u komunikaciji sa njima.

Nataša, koja je ujedno i ambasadorka platforme Bezbedni klinci, ističe da je u ovom sadržaju „i inače uvek nalazila nešto savetodavno i informativno“ što joj razrešava roditeljske nedoumice i pomaže da bolje razume interesovanja svog deteta.

– Sada, u uslovima izolacije, ova platforma mi je i važan izvor ohrabrenja i inspiracije, koji dolazi iz iskustvenih priča koje su podelile druge mame i stručna lica –  dodaje ona.

 

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: izolacija vip

Pročitajte još