Humana srca: Dobra dela i u 2024. godini

Humana srca: Dobra dela i u 2024. godini

Autor: | 16/01/2024

0

Fondacija “Humana srca” osnovana je s ciljem pružanja pomoći ranjivim i ugroženim kategorijama društva, pogotovo deci u ruralnim i slabije razvijenim sredinama u Srbiji. Iako su u dosadašnjem radu mnogo toga postigli, pomogli brojnim porodicama i vratili osmeh na lice najmlađih, aktivisti velikog srca sa nepresušnom motivacijom i energijom pripremaju nove projekte. O onome što je obeležilo njihov rad u 2023. godini, ali i o planovima za predstojeći period pričali smo sa Danijelom Vasilijević, idejnim tvorcem Fondacije “Humana srca”.

Promo

 

Osvrnemo li se na sve što je iza vas, možete li reći da ste ispunili ciljeve zacrtane za ovu kalendarsku godinu? Generalno, da li ste zadovoljni rezultatima?

‒ Prošla godina bila je prva godina našeg postojanja i već zbog te činjenice bila je uzbudljiva i nepredvidiva za sve nas koji smo uključeni u delatnost Fondacije, dok nam je 2023. donela osetnu stabilnost, vidljivost, ali i mnogo veću odgovornost – ne samo prema korisnicima, nego i prema donatorima i prijateljima koji su nam ukazali poverenje. Godina na izmaku prevazišla je sva naša očekivanja. Neke ciljeve nismo realizovali onako kako smo planirali, ali smo ih ostvarili na način koji je doveo do pozitivnih rezultata i promena.

Na koje aktivnosti ste posebno ponosni i zbog čega?

‒ Prethodni period obeležio je naš rođendanski događaj “Donatorsko veče”, na kome je prikupljan novac za tri porodice, kojima su obezbeđene i opremljene potpuno nove kuće. Izdvojila bih i projekat “Porodica želi”, koji je obuhvatio osamdeset porodica koje su dobile našu pomoć: od građevinskog materijala, preko bele tehnike i nameštaja, do hrane i sredstava za higijenu. Tu je i akcija usmerena na novorođene bebe, u okviru koje smo podelili osamsto hranilica, a spomenula bih i edukaciju namenjenu ženama na temu mentalnog i finansijskog osnaživanja.

Šta ste ostavili za samo finale 2023. godine, što bi ujedno mogao da bude uvod u aktivnosti koje dolaze?

‒ Slobodno možemo da kažemo da je nama ceo decembar, kao mesec darivanja i radovanja, jedno veliko finale. Predstoji nam nekoliko velikih akcija koje će na pravi način obeležiti godinu za nama: raspodela računara u pet gradova, opremanje jednog sportskog terena, pomoć ugroženim porodicama, dodela urbanih bašta, raspodela bebi-hranilica, pomoć deci sa Kosova i Metohije i još dosta toga.

Promo

 

Da li već sada znate spisak zadataka koji vas čekaju u 2024? Šta će vam biti prioritet?

‒ Sledeća godina će biti godina velikih i značajnih projekata, koji će imati nacionalni značaj i vidljivost, i sigurno će prevazići okvire svega što smo do sada radili. U planu je rekonstrukcija dela Dečje klinike u Srbiji, renoviranje jedne ustanove socijalne zašite – i dalje se držimo pomoći i podrške socijalno ugroženim porodicama u pogledu stambenog zbrinjavanja, tu je i podrška kulturi i umetnosti kroz organizovanje i finansiranje koncerata, razvijanje čitalačke kulture kod dece, edukacija za najmlađe...  Prioriteti su uvek isti i pobrojani su u našim ciljevima, ali bih izdvojila onaj koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta života dece i mladih iz seoskih i ruralnih sredina.

Ove godine ste uveli neke novine u prezentaciju rada Fondacije, reč je o vašem BLOGU u okviru sajta humanasrca.rs, a otvorili ste i nalog na TikToku. Možete li reći nešto više o tome?

‒ I mi koji se bavimo humanitarnim radom moramo da pratimo trendove, moramo da radimo na inovacijama, marketingu, da podilazimo komercijalnim sadržajima i budemo prisutni na društvenim mrežama. Sve to, naravno, s najplemenitijim ciljem, da se skrene pažnja dobrih ljudi koji nam svojim donacijama mogu pomoći da rešimo neke socijalne probleme, ali i da najbrže dođemo do onih kojima je pomoć potrebna. Inovirali smo izgled sajta, otvorili BLOG koji nudi drugačiji pogled na suštinu našeg posla i sve ono sa čim se susrećemo na našem putu. Osim toga, uskoro uvodimo opciju onlajn doniranja, koja će, bez sumnje, olakšati i ubrzati prikupljanje neophodnih sredstava.

Slušajući vas kako strastveno pričate o svemu što radite i imajući u vidu šta ste sve za manje od dve godine uradili, logično je pitanje gde pronalazite motivaciju i energiju?

‒ Osnovna motivacija dolazi iz lične sreće i zadovoljstva sobom i svojim životom, a zatim, prirodno, i iz želje da tu sreću i radost podelim sa drugima. Cela moja porodica, roditelji, sestra, čak i deca, od početka rada Fondacije uključeni su u sve što radim. Kada posustanem, kada klonem, oni me poguraju i ohrabre da nastavim gde sam stala. Bez najbližih ljudi: porodice, saradnika i prijatelja, kao oslonca i podrške, sve je teško, pogotovo aktivnost u vrlo osetljivim i delikatnim okolnostima, kao što je humanitarni rad.

Kao Deda Mraz obišli ste mnoga sela, opštine i gradove i uspeli da ostvarite želje velikom broju odraslih i dece. Ko ispunjava vaše želje i koji poklon biste voleli da dobijete za praznike?

‒ Moje želje su vrlo skromne i prevazilaze materijalne okvire. One su na metafizičkom nivou – želja za zdravljem i srećom meni najbližih. Iako to možda zvuči kao fraza, zaista je tako. Uostalom, kroz rad na terenu i lično smo se uverili da tamo gde postoje sreća, ljubav, sklad, zdravlje i poštovanje u porodici materijalno bogatstvo je tek nadogradnja. U suprotnom, može postati samo faktor razdora i remećenja.

Prošle godine zamolila sam prijatelje da umesto poklona koji bi mi kupili uplate sredstva u humanitarne svrhe. Najbolji poklon koji mogu da dobijem je vest da je neko dete ozdravilo, da je neka porodica dobila krov nad glavom, da se probudila empatija i čovekoljublje... Samo tako ćemo biti sigurni da svojoj deci i potomcima ostavljamo bolju budućnost.

Promo

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo