Kako pušenje utiče na kožu?

Kako pušenje utiče na kožu?

Autor: | 17/05/2017

0


Verujemo da svako od nas ima neki sebi svojstven mali, ‘zabranjeni’ ritual. Neki uz zvuk jutarnjeg alarma već spremaju svoju prvu jutranju kafu, neki dan započinju omiljenim slatkišem, a neki pak kao vid opuštanja pred stresan i naporan dan pale prvu cigaretu. A šta onda kada te baš ne i najpoželjnije navike počnu da se odražavaju na našem zdravlju? Kako odraz u ogledalu, odnosno naša koža predstavlja najmerodavnijeg pokazatelja zdravlja?

Koža, najveći ljudski organ, površine čak 2 m2, predstavlja glavnu barijeru između spoljašnje sredine i unutrašnjih organa. Neretko se dešava da dok uživamo u nekim svojim životnim navikama ne razmišljamo koje posledice ovaj zaista značajan organ podnosi.

Istraživanja pokazuju da se u cigaretama nalazi čak preko 4000 različitih toksina koji uništavaju kolagen i elastin.

Naime, toksini putem krvi dospevaju u kožu, nakon čega dolazi do sužavanja krvnih sudova, odnosno do smanjenog protoka kiseonika u koži, a time dolazi do smanjivanja kolagena u koži. Upravo nedostatak kiseonika čini kožu žutom ili bledom, dok se pak kod nekih osoba javljaju i neujednačene pigmentacijske fleke. A kako je hidratacija osnov zdrave kože, toksini upravo narušavaju vlažnost kože, te time koža postaje sve manje sposobna za regeneraciju.

Kada je koži potrebna detoksikacija?

Tanka i opuštena koža

Zbog uticaja nikotina na elastin i vimentin, koža pušača je dosta tanja. Svojevremena istraživanja su pokazala da je koža pušača čak za 40% tanja od kože osoba koje ne preferiraju cigarete. Naime, pri udisaju duvanskog dima u koži se oslobađa više miliona slobodnih radikala, koji putem krvi deluju na ćelije kože, i utiču na smanjenu proizvodnju kolagena, razbijajući proteine koji održavaju izgled kože. A uz neželjene slobodne radikale, kao jedne od glavnih uzročnika starenja kože, dodamo i nedostatak kiseonika, koža postaje sve manje elastična i sve više dehidrirana.

Nastanak bora

Verujemo da ste primetili da osobe koje puše imaju posebno izboran deo oko usana. Naime, najveća kontrakcija mišića je upravo u toj regiji, jer se mišići aktiviraju prilikom povlačenja duvanskog dima iz cigarete.

Kako ugljen monoksid koji se sadrži u duvanskom dimu potiskuje kiseonik iz kože, dolazi do smanjene cirkulacije krvi i dehidriranosti. A kako je hidratacija osnovni preduslov zdrave kože, u njenom nedostatku dolazi do isušivanja, pucanja kože i stvaranja bora. Usled propadanja kolagena u koži, koža postaje sve manje elastična, dehidrirana, a samim tim podložna starenju i nastanku bora.

Podočnjaci

Nikotin nažalost deluje i na onaj period dana kada naša koža ima mogućnost za odmor, a to je noć. Kako nikotin dovodi do nesanice, jutra postaju pravo mučenje.

Umor i siv odraz u ogledalu upotpunjavaju i podočnjaci. A s obzirom da je upravo noć, odnosno period od 22h pa do 02h izjutra, namenjen detoksikaciji, odnosno obnavljanju ćelija kože, neophodno je u pomoć pozvati kozmetičku industriju koja bi koži pomogla da se naspava, odnosno detoksikuje.

 Pigmentacijske fleke

Pored sunčevih zraka, nažalost, duvan utiče i na stvaranje tamnih mrlja na koži koje se najčešće manifestuju na licu i šakama.

Siv i umoran izgled

Možda ne obraćamo svakodnevno pažnju, ali duvanski dim uništava energiju ćelija kože. Pored vedrog i odmornog sjaja, pogled na pušača pokazuje nešto sasvim drugačije. Ten je umoran, sivkasto-žute boje. A koža vapi za energijom.

Bilo da zaista želimo da promenimo neke nezdrave životne navike, ili se možda na to nismo još odlučili, jedno je sigurno. Koži je neophodno poklanjati pažnju i adekvatnu negu. A zdrava i obnovljena koža, prepuna energije proizilazi iz srca prirode.

NOĆNO REŠENJE ZA DETOKSIKACIJU KOŽE

Nuxellence® DETOX Noćni anti-age fluid je br. 1 rešenje za prirodnu detoksikaciju kože, posebno važne pušačima. Zahvaljujući Super-Detox kompleksu s ekstraktom albicije (drveta svile) i šećera dobijenih biotehnologijom, ovaj revolucionarni noćni fluid stimuliše detoksikaciju ćelija, dok cvetovi pasiflore, anchuse i maka u srcu ćelija obnavljaju oštećenu mitohondrijalnu DNK i pune kožu energijom.

Ujutro je inače umoran ten jednostavno oživljen, svež i odmoran, kao da ste spavali dodatna 2 sata. Iz noći u noć, koža je detoksikovana, obnovljena i vidljivo podmlađena.
Za sve tipove kože i sva starosna doba.

Cena, 50 ml: 4602 rsd

Komentari (0)

Loading
Marija Milenković
Tagovi: