Napustio nas je najčuveniji kaskader Srbije, Dragan Stanojević - Bata Kameni

Napustio nas je najčuveniji kaskader Srbije, Dragan Stanojević - Bata Kameni

24/05/2017

0

Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u Beogradu u 76. godini, javio je danas RTS.

Dragan Stanojević, koji se pojavio u višše od 500 filmova i televizijskih serija, umro je bolnici "„Sveti Sava"“ u Beogradu nakon kraće bolesti. Ostaće upamćen ne samo po svom kaskaderskom poslu, već i po brojnim epizodnim ulogama.

Osnovnu šškolu završšio je u Beogradu, gde je kasnije izučio automehaničarski zanat. Prekretnicu u njegovom žživotu predstavljala je prijava na konkursu za kaskadere u filmu "Dugi brodovi".

 

Posle toga je snimao film za filmom. Stanojevića su iz miloššte i zbog posla kojim se bavio ubrzo prozvali Bata Kameni.

Legenda srpske i jugoslovenske kinematografije ostvario je karijeru dugu višše od četiri decenije.

Impresivan broj od višše od 500 filmova u kojima je učestvovao, ššto kao kaskader ššto kao epizodni glumac, omogućio mu je da se upozna sa domaćim i stranim velikanima filmske umetnosti.

 

Domaća publika ga pamti, pre svega, po čuvenoj sceni iz filma "Balkan ekspres" kada šamara kafanskog pevača kojeg je igrao Toma Zdravković nakon što je odbio da peva pesmu "Lili Marlen".

 

Verovatno ne postoji nijedan poznati domaći glumac ili režžiser da nije radio sa Batom Kamenim, a od stranih je sarađivao sa Džžonom Hjustonom, Klintom Istvudom, Lijem Marvinom, Anđželikom Hjuston, Ričardom Bartonom, Savinom Geršak, Entonom Edvardsom, Kirkom Daglasom i mnogim drugima.

Od brojnih priznanja koje je dobio ističu se nagrada za žživotno delo na Filmskom festivalu u Niššu i plaketa za izuzetan doprinos jugoslovenskom filmu Jugoslovenske kinoteke.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/M G printscr/youtube

Pročitajte još