Čuvajte se od jakog sunca, ali i krpelja

Čuvajte se od jakog sunca, ali i krpelja

Autor: | 31/05/2017

0

Temperature u većem delu Srbije ovih dana letnje, a pravo leto tek stiže. Dok dermatolozi upozoravaju da u najtoplijem delu dana na suncu budemo što manje, jer je indeks zračenja veoma visok, mnogima ovih dana smetaju i alergeni.

Indeks UV zračenja u celoj zemlji biće izuzetno visok, zbog čega dermatolozi savetuju da u najtoplijem delu dana – od 11 do 16 časova – ako ne moramo, ne budemo mnogo izloženi sunčevim zracima. Jer kada je indeks zračenja osam i više, dečja koža gori za deset minuta, a koža odraslih za dvadesetak minuta.

Dr Dušan Škiljević sa Klinike za dermatovenerologiju KCS za oblačenje savetuje laganu garderobu, ali tako da se pokrije veći deo kože.

- Šešir sa širokim obodom, naočare za sunce, a onaj deo kože koji ostane otkriven zaštititi kremama sa nekim faktorom zaštite koji je adekvatan, odnosno prilagođen datoj koži i datom vremenu - dodaje dr Škiljević.

Visoke temperature donele su posla i kardiolozima i neurolozima. Naglih letnjih 30 i više stepeni ne prija ni hroničnim pacijentima, a čak i zdrave osobe osećaju vrtoglavicu, malaksalost i umor. Hitna pomoć imala je povećan broj poziva, a ovih dana pune ruke posla imaju i alergolozi. Poleni trave, drveta lipe, a uskoro i korova, mnogima zadaju probleme.

- Pacijenti koji imaju senzibilizaciju, odnosno preosetljivost na polen, dolaze sa respiratornim tegobama tipa curenje nosa, kijanje, svrab, često sa pridruženim očnim simptomima, kašljem, gušenjem... Tako da mi ih gledamo i u fazi kada imaju ispoljene tegobe, a i van sezone polena, kada nam se jave sa sumnjom da je u pitanju alergija na inhalacione alergene. Mi onda preduzimamo i dijagnostičke i dalje terapijske postupke koji su potrebni - objašnjava prof. dr Vesna Tomić Spirić, Klinika za alergologiju KCS.

Svima koji će od vrućine spas potražiti u prirodi, savetujemo dodatni oprez zbog krpelja, zbog kojih ovih dana mnogo posla imaju u Dečjoj klinici u Tiršovoj i u drugim zdravstenim ustanovama, a koji prenose opasnu lajmsku bolest.

Pošto nam krajem nedelje ponovo stiže kiša, na kraju ipak poruka da uživate u lepom prolećnom vremenu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock