Kako da vam koža bude besprekorna i tokom leta

Kako da vam koža bude besprekorna i tokom leta

Autor: | 13/06/2017

0

Problematična koža i letnje vreline: Dermatolozi preporučuju osobama sa masnom kožom da leti biraju blaža sredstva za čišćenje i piling. Neophodno svakodnevno čišćenje lica.

Preko leta koži su neophodne savršena hidratacija i zaštita. I zato, bilo da ste na plaži, planini, u gradu... uvek vodite računa da joj pružite maksimalnu negu. Nekoliko saveta pomoći će vam da sačuvate lepotu kože i na +30.

Glatke i zatvorene pore

Pod uticajem letnje vreline i znoja pore na koži pojačano luče sebum, šire se i postaju vidljive, naročito kod osoba sa masnom kožom. Stoga im dermatolozi preporučuju da leti biraju blaža sredstva za čišćenje i piling. Što se krema za negu tiče, najbolju zaštitu masne kože leti pružaju preparati obogaćeni supstancama koje sa površine kože uklanjaju odumrle ćelije, podstiču zatvaranje pora i stimulišu elastičnost.

Lice bez bubuljica

Pod uticajem UV zraka, na masnoj koži, inače sklonoj bubuljicama, tokom leta često dolazi do hiperpigmentacije i pojave smeđih ili crvenih fleka na licu. Da biste izbegli dodatno iritiranje kože, potrudite se da pre izlaska na sunce akne izlečite posebnim sredstvom za ciljanu negu koje će umiriti upalu. Dakle, sačekajte nedelju dana da se koža smiri, i tek u drugoj nedelji izlaganja kože suncu uradite piling.

Zaštitite se i u gradu

Zaštitite kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka i u gradu i to kremom sa zaštitnim faktorom 15. Ukoliko planirate odlazak na izlet u prirodu i duže izlaganje suncu, lice obavezno namažite BB kremom (Blemish Balm Cream - tonirana krema za problematičnu kožu) sa većim zaštitnim faktorom. Inače, BB kreme sa visokim zaštitnim faktorom su savršeno sredstvo za zaštitu lica na plaži, jer su otporne na vodu i znoj. Po povratku sa plaže, lice pažljivo očistite vrlo blagim sredstvom za čišćenje. Ukoliko je vaša koža sklona aknama koristite isključivo antibakterijsko sredstvo za čišćenje lica.

Za čistu kožu

Osobe sa masnom kožom treba posebnu pažnju da posvete svakodnevnom čišćenju lica, naročito leti kada vrućina pojačava lučenje sebuma. Ujutro, čim se probudite, lice očistite blagim losionom na bazi cinka, gline ili nane, jer lojne žlezde ne miruju noću i svakoga jutra vaše lice je prekriveno tankim slojem masnoće. Uveče šminku skidajte sredstvom za čišćenje lica obogaćenim salicijumskom kiselinom, a jednom nedeljno lice prvo pola sata naparite iznad posude sa ključalom vodom u koju ste sipali četiri-pet kapi esencijalnog ulja nane. Potom nanesite masku za dubinsko čišćenje pora na bazi gline. Na kraju, lice natapkajte komadićem vate natopljene čajem od kamilice.

Tretman posle mora

Posle višednevnog izlaganja suncu, površinski sloj kože ogrubi i zadeblja, bubuljice se isušuju i ubrzo nestaju, a vaše preplanulo lice deluje savršeno. Nažalost, ubrzo po povratku s mora bubuljice i akne se ponovo javljaju, a koži je potrebno dva meseca da vrati svoj normalan izgled pre odlaska na more. Da biste sprečili naglu pojavu bubuljica i akni, po povratku sa mora koristite piling na bazi salicijumske kiseline koja će sprečiti ponovu pojavu bakterija i ubrzati proces obnavljanja površinskog sloja kože.

Leđa i dekolte

Osim na licu, bubuljice se često javljaju i po leđima. Kupka je najjednostavniji način da očistite ovu nedostupnu zonu. U kadu sa toplom vodom sipajte tri čepa sredstva za čišćenje lica i leđa istrljajte sunđerom. Na taj način ćete sa površine ukloniti bakterije i odumrle ćelije kože. Sa dekolteom budite malo nežniji. Taj deo nežno prebrišite vatom natopljenom sredstvom za čišćenje lica.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock

Najnovije vesti