Česti pratilac letnjih vrućina: Provereni lek za otekle noge

Česti pratilac letnjih vrućina: Provereni lek za otekle noge

Autor: | 01/07/2017

0

Oticanje nogu i ruku u letnjem periodu najčešće je posledica visoke temperature i dejstva sile gravitacije. Zbog toplote, krvni sudovi se šire i dolazi do problema vraćanja krvi iz ekstremiteta u srce. Nakupljanje viška tečnosti dodatno postaje izraženo kada se predugo stoji ili sedi na jednom mestu.

Doktor Dragan Vasić, specijalista interne medicine i angiologije Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, kaže da otok ekstremiteta može da nastane i kao posledica narušenog zdravlja:

- Neadekvatan limfni sistem, bolesti srca, pluća, jetre, bubrega i štitne žlezde takođe uzrokuju pojavu edema stopala i šaka, kao i zglobova - kaže dr Vasić.

- Neki lekovi, kao što su oni za terapiju krvnog pritiska, kao i protiv bolova takođe dovode do ove pojave.

Vremenom, usled čestog oticanja koža iznad nateklih delova može da izgleda rastegnuto i sjajno. Laganim pritiskom i uklanjanjem prsta ostaje rupica u koži, a hod može da bude bolan i otežan.

- Ako je oticanje uzrokovano bolešću pluća, kao što su emfizem ili hronični bronhitis, odvikavanje od pušenja je neophodno ukoliko pacijent puši - priča dr Vasić. - Za pacijente sa hroničnom srčanom insuficijencijom, praćenje unosa tečnosti i soli je neophodno.

Osim lečenja osnovne bolesti savetuje se podizanje nogu iznad nivoa srca, stavljanje jastuka ispod nogu, a dugotrajno sedenje ili stajanje u mestu treba prekidati pauzama hodanja ili vežbanja mišića nogu: pomeranjem stopala gore-dole, nalik na pokrete pumpanja.

- Za ovu vrstu poremećaja od velike pomoći je elastična bandaža nogu, a pre svega nošenje elastičnih čarapa - kaže naš sagovornik. - Naravno, neophodno je da njihovo nošenje i vrstu i stepen kompresije propiše lekar. Isto važi i za upotrebu diuretika.

Ukoliko ste skloni oticanju ruku i nogu važno je da ih zaštitite od dodatnog pritiska i povrede. U slučaju komplikacija, pojave bola, crvenila, ili toplote u natečenom delu potreban je pregled lekara.

VIŠE VODE I VITAMINA

Oticanje nogu može da se ublaži ili sasvim spreči uzimanjem više tečnosti, prvenstveno vode i čajeva. Bitno je jesti namirnice bogate gvožđem i vitaminom B, kao što su spanać, kelj, cvekla, ananas. Važno je, takođe, izbaciti duvan i alkohol i smanjiti unos soli u organizam.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: leto noge