Kako najbolje ublažiti opekotine od sunca: Prva pomoć stiže iz vaše kuhinje

Kako najbolje ublažiti opekotine od sunca: Prva pomoć stiže iz vaše kuhinje

Autor: | 30/07/2017

0

Jedan višenamenski proizvod koji skoro svakodnevno koristimo tokom kuvanja i čišćenja sjajno je sredstvo za borbu protiv opekotina od sunca

1. Prirodno je protivupalno sredstvo koje steže kožu kako bi je zaštitilo. Kada se primeni na opekotinu od sunca deluje smirujuće na kožu i ublažava bol.

2. Vitamini i minerali u jabukovom sirćetu pomažu pri ponovnom bogaćenju kože hranjivim materijama i tako ubrzavaju oporavak.

3. Sirćetna kiselina ublažuje svrab i upalu koji su nastali od opekotina.

4. Umanjuje ljuštenje kože.

5. Izvlači toplinu iz opekotina kože.

6. Uklanja štetne bakterije s površine kože.

7. Omogućava koži da vrati pH ravnotežu narušenu isušivanjem kože.

Pre samog korišćenja jabukovog sirćeta vrlo je važno da ga razblažite. Naime, nerazređeno sirće može uzrokovati dodatne opekotine na koži i pogoršati vaše stanje.
Ovo su dva jednostavna načina kako da napravite obloge od jabukovog sirćeta koje će ublažiti zadobijene opekotine od sunca.

1. Jednu do dve šoljice jabukovog sirćeta ubacite u hladnu vodu pripremljenu za kupanje u kadi, i sedite u njoj 15 do 30 minuta.

2. Ako nemate kadu, izmešajte pola litre hladne vode i pola male šolje (pola šoljice) jabukovog sirćeta. U mešavinu potopite pamučnu krpu i njom prekrijte opečene delove kože. Ostavite krpu da deluje oko 15 minuta, pa ponovite postupak. Nakon oba tretmana isperite kožu hladnijom vodom.

Budite obazrivi prilikom korišćenja i vodite računa da obavezno adekvatno razredite jabukovo sirće pre primene.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock