Simptomi srčanog napada koji se javljaju samo kod žena

Simptomi srčanog napada koji se javljaju samo kod žena

04/10/2017

0

Srčani napad je jedan od osnovnih razloga prerane smrti u savremenom svetu. Nažalost, ova bolest može da se javi iznenada. Ipak, neko vreme pre tragedije telo nam šalje signale, koji ne smeju da se ignorišu.

BOL U LEĐIMA, VRATU, VILICI I RUKAMA

Ovi simptomi su široko rasprostranjeni baš kod žena. Oni često zbunjuju pripadnice slabijeg pola, jer infarkt najpre povezuju sa bolom u grudima i levoj ruci, a nikako u vilici i vratu. Bol se može pojačavati, može biti tup ili oštar, može vas iznenada probuditi usred noći. Upravo zbog toga je važno, da se u slučaju bilo kakvih neobičnih simptoma što pre konsultujete s lekarom.

PROBADANJE U ŽELUCU, MUČNINA

Signali o nadolazećem srčanom napadu se mogu pomešati sa simptomima običnog trovanja, gripa ili jake gorušice. Ponekad žene osećaju pritisak u oblasti stomaka, a taj osećaj opisuju „kao da mi je slon seo na stomak“.

HLADAN ZNOJ

Hladan znoj je široko rasprostranjen simptom kod žena. Bolesniku se čini da je to povezano sa stresom ili uzbuđenjem. Ipak, ako vam se ranije ništa slično nije dešavalo, treba da se obratite specijalisti.

OTEŽANO DISANJE I VRTOGLAVICA

Problemi s disanjem, bez očiglednih razloga za to, jesu veran saputnik srčanog napada, posebno ako se javljaju zajedno s drugim simptomima. Žene koje su doživele infarkt, kažu, da su se osećale kao posle maratona, a pritom se nisu uopšte kretale.

POJAČAN UMOR

Ako čak i posle dužeg odmora osećate pojačan umor, i ne možete da obavite najjednostavnije radnje (npr., da dođete do kupatila), onda je to signal za uzbunu. Promena izdržljivosti i sposobnosti za obavljanje različitih vežbi, takođe bi trebalo da vam budu upozorenje. Ako gubite dah već nakon jednog uspona uz stepenice, a ranije ste se bez problema peli na peti sprat, to je već dovoljan razlog da se zamislite o zdravlju sopstvenog kardiovaskularnog sistema.

PRITISAK I BOL U GRUDIMA

Bol u grudima, neprijatnost, gorenje, osećaj kao da vam grudni koš pritiska veliki teret - svi ovi simptomi se javljaju nevezano za pol. Ali neke žene osećaju bol ne na levoj strani grudi, nego u čitavoj njenoj oblasti. Ako bol ili pritisak ne prođe nakon nekoliko minuta, hitno se obratite lekaru.

hellomagazin.rs/M G guliver/thinkstock

Pročitajte još