Teške torbe ugrožavaju zdravlje žena

Teške torbe ugrožavaju zdravlje žena

08/01/2016

0

Svakodnevno nošenje pretrpanih tašni, postepeno dovodi do neprijatnih posledica, a dame toga nisu ni svesne. Zbog velikih torbi, svaka druga žena ima bolove i ranije stari, tvrdi britanski fizioterapeut Rasel Stoker iz Britanskog udruženja hiropraktičara, na osnovu rezultata istraživanja.

Nošenje teške torbe opterećuje telo, a sve dodatno komplikuju i visoke potpetice. U tom položaju stradaju vrat, leđa, ruke i kolena.

Vrat se povija u stranu da bi se uspostavila ravnoteža, što dovodi do napetosti i upale mišića. Rame na kojem se nosi torba pomereno je unazad i višlje od drugog. Ovaj položaj utiče na leđa, lopatice i potporne mišiće kičme, pa se umaraju i grče, a tada ne mogu dobro da podupiru kičmu. Ako se tašna nosi samo na jednoj strani, može doći i do iritacije nerava i išijasa.

Ruka u kojoj je torba je statična tokom hoda, a prirodno je da se pomera pri svakom pokretu kako bi se održala ravnoteža. Istovremeno, zbog pritiska teške torbe, može doći do povrede nerava ruke i hroničnog bola. Što je teret teži, veći je pritisak na zglobove, pa se oni troše, a kolena se opterećuju.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock/story.rs/NP hellomagazin
Tagovi: torba zdravlje žene