Kako da napravite čapati, indijsko beskvasno pecivo

Kako da napravite čapati, indijsko beskvasno pecivo

16/02/2016

0

Tradicionalno, čapatiji se prvo peku na suvom tiganju ili ploči, a zatim na otvorenom plamenu. Zabavni za pripremu, čapatiji su i zdravi i ukusni.

Vreme pripreme: 30 min (plus testo mora da odstoji 30-60 minuta)

Sastojci za 10-ak čapatija:

200 g graham (integralnog) brašna

200 g polubelog brašna (tip 850)
1 kašika pšeničnih klica
so
voda po potrebi
maslac za premazivanje pečenih čapatija

Priprema: 

1. Pomešajte sve sastojke i polagano dodajte vodu kako biste umesili meko, elastično i glatko testo koje se ne lepi.
2. Mesite oko 5 minuta, pa ostavite da odstoji oko 1 sat pokriveno.
3. Ponovno premesite testo i od njega formirajte 10-tak kuglica. Zagrejte tiganj na vatri.
4. Kuglicu testa razvaljajte daskom za valjanje na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte je u tanki disk što savršenijeg okruglog oblika prečnika oko 15 cm, a debljine oko 3 mm.
5. Pažljivo podignite čapati i otresite ga od suvišnog brašna, pa ga stavite na vruć tiganj vodeći računa da vam se ne izgužva.
6. Pecite s jedne strane oko minut, odnosno dok se na vrhu čapatija ne pojave mali mehuri.
7. Okrenite ga pažljivo hvataljkama i pecite oko minut s druge strane dok se ne pojave smeđka mesta.
8. Ako nemate plin, pripremu čapatija završite u tiganju.
9. Okrenite ga još jednom dok se ne naduva kao balon i ne dobije smeđe i crne mrljice.
10. Ako imate plin, uzmite čapati hvataljkama s tiganja i držite ga 5 cm iznad otvorenog plamena.
11. Čapati će se naduvati poput balona, a znaćete da je gotov kad po sebi dobije male smeđe i crne mrlje.
12. Stavite ga na tanjir, pokrijte čistom krpom i kad se malo ohladi, premažite ga maslacem.
13. Servirajte ih tople.

Komentari (0)

Loading
, Foto:huliver/thinkstock/story.rs/NP hellomagazin

Pročitajte još