Mesto koje morate da doživite: Adresa koja krije tajnu nastanka života

Mesto koje morate da doživite: Adresa koja krije tajnu nastanka života

Autor: | 02/03/2016

0

Svi znamo da je London grad koji ima skoro sve.

To je grad u kojem živi skoro 13 miliona stanovnika, grad sa čak četiri mesta na listi svetske baštine, grad raznolikih kultura, nacionalnosti i religija. London je savršeni primer reda, rada, discipline, zabave i tolerancije što ga čini jednim od najpoželjnijih gradova za život. Međutim, ne manjka njemu ni prednosti gledano i sa turističke strane.

Poznato je kako svaki turista u Londonu pronađe nešto za sebe. Bilo da volite kulturu, istoriju, parkove ili arhitekturu - na pravom ste mestu. Međutim, ipak, ima nekoliko mesta koje nijedan turista ne sme da zaobiđe pa taman da nije nužno ljubitelj njegovog sadržaja. Jedno od takvih mesta je svakako i Natural History Museum (prirodnjački muzej) koji je zaista nešto posebno.

Ono što toliko privlači kod ovog muzeja je da je brutalno iskren, raznolik i šarolik, i daje zaista činjeničan uvid u istoriju postojanja. Postojanja svega. Od ljudi, prirode, životinja, mora, planina... Jednostavno neizostavna stanica pri putovanju na britansko ostrvo.

Već po dolasku u Albertopolis (muzejska četvrt u Južnom Kensingtonu), muzej će vas očarati. Cela postava smeštena je u velelepnoj zgradi iz 1881. godine, a od prvobitne postave ljudskih i životinjskih kostura, danas je muzej prerastao u zaista impozantnu zbirku vrednu divljenja.

Danas se u muzeju nalazi preko 70 miliona botaničkih i 55 miliona životinjskih vrsta, i gotovo pola miliona kamenja i minerala. Naravno, nije na odmet spomenuti ni preko 9 miliona arheoloških iskopina koje daju uvid u istoriju planete Zemlje, gotovo od prvog dana postojanja.

Nakon što uđete u muzej, naićićete na 26 metara visok kostur dinosaura (diplodocusa) koji je uz 30 metara dugog plavog kita jedan od najvećih eksponata. Muzej je podeljen na dva velika dela, jedan imena Life (život), i drugi imena Earth (Zemlja). Life deo se sastoji od nekoliko sekcija od kojih su posetiocima svakako najinteresantnije one: Riba, Dinosaurusi, Mamuti, biologija ljudi i ekologija, dok se deo sastoji od sekcija kao što su Power within - koja opisuje Zemlju kao planetu.

Ono što treba spomenuti je to kako je sam ulaz u muzej besplatan, a kako je muzej tehnološki zaista napredan, osim što možete štošta naučiti od samih eksponata, brojni interaktivni sadržaji omogućuju vam da i aktivno učestvujete u edukaciji, na jedan moderan i inovativan način.

Ukoliko želite da posetite ovaj muzej svakako zapišite i brojeve 14, 49, 70, 74, 345, 360, 414 jer upravo su to brojevi autobuskih linija koje voze do Južne Kensington stanice, a takođe, zapamtite da je radno vreme muzeja od 10 ujutru do 17:50 popodne.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin

Najnovije vesti