Kokice su na "lošem" glasu, samo zbog načina na koji se pripremaju...
Kada ih kupimo u bioskopu, uglavnom im je dodat ukus putera koji sadrži neverovatno mnogo zasićenih masti i takođe su dosta posoljene, što dovodi do prekomernog unosa natrijuma u organizam.
Međutim, kokice su same po sebi jedna od najzdravijih dostupnih grickalica - jedva da sadrže bilo koju vrstu masti, ne sadrže šećer i natrijum. Odličan su izvor vlakana, zbog čega mogu obezbediti više zdravstvenih prednosti, od sniženog holesterola, kontrolisanog nivoa šećera u krvi do super pomagača u dijetama.
Pošto kokice nisu uopšte štetne, već ukusi koji im se dodaju, predstavljamo vam tri ukusna i zdrava topinga za kokice koji će im dati neverovatan ukus.
1. Zelene kokice
Ovaj preliv se dobija korišćenjem spiruline i mnogih drugih biljaka i začina po vašem izboru.
Spirulina je poznata kao plavo-zelena alga koja ima mnogo zdravstvenih prednosti za koje mnogi ni ne znaju. Odličan je izvor proteina, B vitamina i gvožđa, što je zaista impresivno. Koristi se za lečenje mnogih bolesti, kao što su: dijabetes, bolesti srca, visoki nivo holesterola, depresija itd.
Sastojci:
- Jedna kašika spiruline u prahu
- Jedna kašika morske soli
- Jedna kašika belog luka u prahu
- 1/8 kajen paprike u prahu
2. Karamel kokice
Iako kokice sa karamelom ne zvuče previše zdravo, svakome od nas je potrebno malo slatkog jednom u dve nedelje (ili češće), a ovo je najzdraviji način da to i dobijete.
Umesto regularnog šećera, u ovom receptu se koristi kokosov šećer. Cimet je takođe dodat receptu jer pomaže u redukuvanju insulina i niskog nivoa šećera u krvi, a takođe i dodaje poseban ukus ovom slatkom receptu.
Sastojci:
- ¼ šolje kokosovog šećera
- ¼ šolje agave
- Dve male kašike cimeta
- ¼ male kašike morske soli
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u tiganju, osim soli i mešajte ih na niskoj temperaturi dok ne dobijete gusti sirup. So dodajte nakon što sklonite tiganj sa ringle. Prelijte preko kokica.
3. Kokice sa sirom
Iako stavljanje topljenog sira preko kokica nije preterano zdrava ideja, ovaj toping se pravi od hranljivog kvasca. On je bogat orašastim ukusom i lako se može posuti preko kokica. Kvasac je odličan izvor proteina, vitamina B, vlakana i probiotika.
Sastojci:
- ¼ šolje hranljivog kvasca
- Dve male kašike soli
- Jedna mala kašika belog luka u prahu
- Pola male kašike aleve
- Pola male kašike kima
Prijatno i uživajte u zdravim kokicama!
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)