Napitak iz bakine kuhinje koji će razvedriti i najtmurniji dan

Napitak iz bakine kuhinje koji će razvedriti i najtmurniji dan

Autor: | 13/05/2016

0

Ako ne podnosite kafu, a želite da popijete piće koje će vas osvežiti i dati nalet energije, probajte napitak na bazi cikorije koje su pile i naše bake.

Cikorija je višegodišnja biljka iz porodice glavočika koja se u narodu još naziva vodopija, konjska trava i sunčevo cveće. Izuzetno je rasprostranjena po Evropi, a raste kao korov na livadama, uz puteve i staze, kao i pokraj šuma.

Reč je o lekovitoj biljci gorkastog ukusa koja smanjuju bolove u želucu, podstiče izlučivanje toksina iz organizma, ali i blagotvorno deluje na smanjivanje simptoma dijabetesa tipa 2. Za ovaj poslednji podatak je prvenstveno zaslužan inulin u korenu cikorije koji sprečava rast šećera u krvi.

Inulin uz to deluje probiotički, odnosno podstiče rast dobrih bakterija u crevima čime deluje pozitivno na probavu, ali i celokupni organizam. Koren cikorije, se koristi i za pripremu napitaka koji se smatraju zdravijom alternativom za kafu, a koje su pile još naše bake.

Recept za 'kafu' od cikorije:

3 kašike korena cikorije u prahu
1 kašika kakao praha
200 ml vruće vode

Priprema:
Prelijte cikoriju sa vodom, dodajte joj kakao, sve dobro promešajte i dodajte neki zaslađivač po želji. Pijte ovaj napitak u jutarnjim i popodnevnim satima da biste se osvežili i razbudili, a izbegavajte u večernjim satima da ne biste sebi pokvarili san.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: kafa recept recepti