Baš po vašem ukusu: Najčešće greške u pripremanju kafe

Baš po vašem ukusu: Najčešće greške u pripremanju kafe

24/12/2015

0

Ovo je najčešćih osam grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.

1. Prekuvavanje kafe

Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća:

– espreso dva i po minuta

– turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi

– pržena kafa šest minuta

2. Prevruća voda

Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. 100 stepeni je idealna temperatura jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.

3. Ignoriše se odnos kafe i vode

Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

4. Koristi se prethodno samlevena kafa

Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje da to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.

5. Bira se najjeftinija kafa

Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija. Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.

6. Ne čuvate pravilno kafu

Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

7. Zamrzavanje kafe

Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kave čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako baš morate da je čuvate u frižideru, onda proverite da su posude sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kafu.

8. Kuvate staru kafu

Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe i kupujte je u malim količinama.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock/story.rs/NP hellomagazin
Tagovi: kafa recept recepti

Pročitajte još