Ne zavaravajte se, soda-bikarbona nije lek za rak

Ne zavaravajte se, soda-bikarbona nije lek za rak

15/05/2016

0


Prevelike doze soda-bikarbone mogu da izazovu mučninu, povraćanje, drhtanje ruku, grčeve u mišićima, otoke, skok pritiska i otkazivanje srca.

Poreklo stare izreke "Davljenik se i za slamku hvata" nije sasvim poznato, ali je izvesno da može da se poveže sa većinom teško obolelih ljudi, a posebno za onkološke pacijente.

U borbi sa kancerom oni se, osim na zvaničnu medicinu, oslanjaju i na komplementarne alternativne metode. A kako za efekte mnogih od njih ne postoje valjani naučni dokazi, tako se ne zna da li i kako deluju i da li su bezbedne, a za neke se pouzdano zna da su opasne po zdravlje.

Iako ni za jednu metodu alternativne i komplementarne medicine nije dokazano da može da izleči malignu bolest ili da dovede do povlačenja znakova i simptoma bolesti, poslednjih godina kod nas raste interesovanje za lečenje sodom bikarbonom.

Teoriju o lekovitosti natrijum-bikarbonata, odnosno sode bikarbone, plasirao je jedan italijanski lekar. On je "zaključio" da rak nastaje kao posledica infekcije gljivicom kandida albikans, odnosno kao pokušaj tela da se odbrani od ove infekcije.

Kako se soda bikarbona koristi kao pomoć pri lečenju infekcije kandidom, tako se njena primena nametnula kao "jednostavno rešenje" za lečenje raka. Taj lekar je lečenjem sodom bikarbonom doveo do smrti jednu pacijentkinju sa rakom dojke, nakon čega je osuđen i oduzeta mu je licenca za rad.

Gljivica kandida albikans je normalni stanovnik našeg tela i ne prouzrokuje nikakve tegobe. U slučaju korišćenja antibiotika, pada imuniteta ili drugih situacija može dovesti do pojave simptoma infekcije koja nikako ne može povećati rizik od raka.

Miševima pomaže, ljudima odmaže

Ideja o lečenju karcinoma zasniva se na teoriji da tumorima prija kisela sredina, koja podstiče njihov rast, te da je korišćenjem sode bikarbone moguće stvoriti bazno okruženje tumora i smanjiti rizik za rast i širenje raka.

- Laboratorijska istraživanja na miševima su pokazala da se ubrizgavanjem natrijum-bikarbonata stvara bazna sredina u okruženju tumora, smanjuje rast tumora i smanjuje bol poreklom od tumora. Međutim, istraživanja koja su do sada sprovedena kod ljudi nisu potvrdila ovakve efekte - navedeno je u brošuri "Komplementarna i alternativna medicina" koju je Institut za onkologiju i radiologiju Srbije pripremio u sklopu projekta "Znanjem protiv raka", a koju potpisuje dr Ana Jovićević, epidemiolog Instituta.

Izaziva ozbiljna neželjena dejstva

Oralno uzeta soda bikarbona ne može da izmeni kiselost krvi, pa samim tim ni okolinu tumora. Krv je normalno blago bazna i ta vrednost se vrlo precizno reguliše putem bubrega – ne može se izmeniti hranom ili pićem, jer se svaki višak kiselog ili baznog sadržaja izbacuje putem mokraće.

Visoke doze sode bikarbone mogu dovesti do veoma ozbiljnih posledica. Ukoliko se prevaziđe mogućnost bubrega da održava kiselost krvi, nastaje metabolička alkaloza sa konfuzijom, mučninom, povraćanjem, tremorom ruku, spazmom mišića. Višak natrijuma može dovesti do pojave otoka, povećanja pritiska i otkazivanja srca.

Stoga ne treba nasedati na reklame za određene "čudotvorne" metode i preparate, iako se njihova lekovitost objašnjava stručnim medicinskim terminima koji ukazuju na postojanje naučnih dokaza i svedočenjima izlečenih pacijenata.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock/Bojan hellomagazin