Sastojci:
Osnova:
6 patlidžana srednje veličine
maslinovo ulje (za prženje patlidžana)
Za sos sa mesom:
750 g mlevene junetine ili jagnjetine
2 čena belog luka (usitnjena)
400 g paradajza (iseckanog)
2 kašike pirea od paradajza
kašičica šećera
šolja crvenog vina
morska so i biber
lovorov list
prstohvat cimeta
1/4 šolje maslinovog ulja
Za bešamel sos
875 ml mleka
100 g putera
100 g brašna
prstohvat muskatnog oraščića
2 žumanceta
100 g parmezana + za posipanje musake
Priprema:
1. Patlidžanima odstranite peteljke i isecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.
2. Isperite patlidžan i iscedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscedio višak ulja.
Sos sa mesom
3. Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i iseckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte beli luk, pire od paradajza i mleveno meso. Sve promešajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.
Bešamel sos
4. U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle idodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.
Slaganje musake
5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20x30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)