Ovo sigurno niste znale: Evo kako svakog dana uništavate vašu vaginu

Ovo sigurno niste znale: Evo kako svakog dana uništavate vašu vaginu

Autor: | 03/06/2016

0

Možda ste ponekad u žurbi, ali koliko god da vam se žurilo, nakon tuširanja bi uvek trebalo da se temeljno obrišete i ne oblačite se dok niste potpuno suvi tamo dole.

Ne treba ništa dodatno objašnjavati - ovih šest stvari su jedno veliko, definitivno"Ne" i smesta morate da prestanete da:

1. Nosite donji veš dok spavate

Donji veš, posebno ako nije od prirodnih materijala, idealno je okruženje za razvoj bakterija, zbog čega bi, kad god imate priliku, trebalo da spavate bez njega.

2. Perete se agresivnim sapunima

Vaša vagina je osetljiv organ, sa još osetljivijom PH ravnotežom, zahvaljujući kojoj sve funkcioniše baš onako kako bi trebalo. Loši sapuni i ostala predstva za pranje mogu da vas izbace iz te ravnoteže, što može da dovede do brojnih infekcija. Izbegavajte sve proizvode koji nisu namenjeni intimnoj nezi.

3. Ne brišete se temeljno nakon tuširanja

Možda ste ponekad u žurbi, ali koliko god da vam se žurilo, nakon tuširanja bi uvek trebalo da se temeljno obrišete i ne oblačite se dok niste potpuno suvi tamo dole. Naime, višak vlage doprinosi razvoju bakterija i otvara put raznim infekcijama, pa oblačenje nakon tuširanja odlažite do poslednjeg trenutka.

4. Sami rešavate zdravstvene probleme

Istraživanja su pokazala da je mnogim mladim ženama neprijatno da se obrate lekaru kada imaju problema sa intimnim delovima tela, pa neretko posežu za savetovanjem kod "dr Gugla". Kakvi god vas problemi mučili, nikada ne oklevajte da se obratite lekaru!

5. Koristite lubrikant koji to zapravo nije

Vazelin i razna ulja možda se nekome mogu učiniti kao zgodna zamena za lubrikant, ali korišćenje bilo čega što nije lubrikant za ulogu lubrikanta, jako je loša ideja. Osim što možete da razvijete infekciju, možete i da iziritirate vaginu i dovedete do oštećenja kondoma.

6. "Pijete" kroz vaginu

Možeda ste već čuli za neverovatan trend stavljanja tampona natopljenih votkom u vaginu. Iako se nadamo da je ovo više urbani mit nego stvarni trend, nije na odmet podsetiti se zašto je ovo najgora moguća ideja. Naime, "konzumiranje" alkohola na ovaj način znači da sav alkohol odlazi direktno u krvotok, i da koliko god da ste pijani, nećete biti u stanju da ga izbacite iz tela.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje žene