Putnik u avionu zamalo preminuo od nedostatka prostora za noge

Putnik u avionu zamalo preminuo od nedostatka prostora za noge

Autor: | 08/06/2016

0


Zbog sedenja u zgrčenom položaju tokom 10-časovnog leta, kod visokog i atletski građenog starijeg putnika došlo je do pojave venske tromboze.

Putnik Er Kanade, koji navodi da je ovaj medicinski problem narušio njegovo do tada savršeno zdravlje, upozorio je avio-kompaniju da ‘dobro povede računa o tome šta radi’, piše CBC.

Kolin Sevidž otputovao je u januaru 2016. u Argentinu radi pešačenja, nakon čega je posetio Čile.

Dva dana po povratku u Kanadu, ovaj 64-godišnji strastveni biciklista i maratonac osetio je snažan bol u donjem delu leđa.

Lekarski pregled pokazao je da se radi o venskoj trombozi, a krvni ugrušak otputovao je iz noge sve do pluća, zamalo ubivši pacijenta.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da rizik od pojave venske tromboze postoji kod svih putnika koji provedu više od četiri sata u zgrčenom položaju, sa čime je saglasan i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), piše Njuzer.

Er Kanada je u pismenom saopštenju istakla da, ‘prema navodima WHO, kod zdravih putnika rizik za pojavu venske tromboze ne postoji’ i da putovanje kolima, autobusom ili vozom ‘nosi sličan rizik’.

Telegraf je 2010. godine pisao o smrti 36-godišnje putnice koja je većinu transatlantskog leta provela spavajući. Krvni ugrušci koji su tada nastali u njenom telu došli su do srca i pluća.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs thinkstockphotos
Tagovi: avion putovanja