Sastojci za donji sloj:
300 gr integralnog mlevenog keksa, može i obični
100 gr margarina
50 ml mleka
Fil:
400 gr ( velika čaša ) voćnog jogurta od kajsije ili breskve
250 ml slatke pavlake
30 gr želatina u granulama
100 gr šećera u prahu
3 kašike vode
500 gr breskvi ( nektarina )
Žele:
250 ml soka od narandže, breskve, kajsije, cedevita
1 kesica preliva za tortu
2 ravne kašike šećera
Priprema:
Keksu dodati polu otopljeni margarin i mleko i sve rukama izmesiti. Obložiti kalup sa folijom, okolo. Istresti keks pa utisnuti ga rukama na dno malo sastrane. Potopiti želatin u vodu. Umutiti slatku pavlaku, pa dodati šećer i kiselu pavlaku i sve umutiti. Na kraju dodati voćni jogurt i izmešati.
U mikrotalasnu ili na vatru staviti želatin da se otopi, 15 sekundi u mikro ili minut na vatri, da postane providan. Želatinu dodati 2 kašike fila i izmešati pa onda sve zajedno istresti uz mešanje nazad u fil.
Sada iseckati breskve i izmešati varjačom. Mešanjem prvo 2 kašike dobijamo finu kremu i nema bojazni da će se želatin odvajati i biti grudvica. Istresti sad celu smesu preko keksa i poravnati. Ostaviti u frižider.
Pomešati preliv dok je još u prahu i šećer pa dolivati sok i mešati. Staviti na vatru i mešati do tačke vrenja ali da ne provri pa skloniti sa vatre da se hladi. Mešati dok ne postane toplo i tako toplo preliti preko torte, brzo od sredine prema krajevima. To raditi brzo jer se preliv brzo i sreže.
Vratiti u frižider na 3 do 4 sata pa dekorisati šlagom i poslužiti.
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)