Ne lečite se na svoju ruku, čudesni lek za karcinom ne postoji

Ne lečite se na svoju ruku, čudesni lek za karcinom ne postoji

Autor: | 30/08/2016

0

Koliko istine ima u izreci „davljenik se i za slamku hvata“ najbolje znaju oboleli od malignih bolesti, njihove porodice i prijatelji, ali i lekari koji ih leče.

Nažalost, za ovu izreku znaju i razni „lekari“, „vidari“, „čudotvorci“ i „borci protiv farmaceutske mafije“, koji bezobzirno zarađuju na obolelima od raka, nudeći im za velike pare recepte i preparate koji ne samo da nisu lekoviti već su i veoma opasni.

Stručnjaci na Institutu upozoravaju da se iza čudotvornih preparata i metoda najčešće kriju proizvodi iz egzotičnih krajeva ili neproverene nenaučne metode, a da se u reklamiranju koriste stručni medicinski termini koji laike treba da ubede da postoje naučno zasnovani dokazi i svedočenja „izlečenih“. A ne postoje!

Iz tog razloga, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije izdao je za pacijente „Vodič o komplementarnoj i alternativnoj medicini“, u kojem se navodi da „ni za jednu komplementarnu i alternativnu metodu (KAM) nije dokazano da može da izleči malignu bolest ili dovede do povlačenja znakova i simptoma bolesti“.

- Za neke od tih metoda ne postoje naučni dokazi i ne zna se kako deluju. Efekti pojedinih preparata

nisu potvrđeni u kliničkim ispitivanjima, ali ima preparata za koje je dokazano da ne deluju ili su čak opasni po zdravlje. Jedan od primera je amigdalin, sastojak koštice kajsije koji se naziva i vitamin B17, iako ne spada u vitamine. Kliničke studije pokazale su ne samo da nema uticaja na malignu bolest, već i da postoji opasnost od trovanja cijanidom.
Iz tog razloga se pacijentima savetuje da ne uzimaju preparate bez konsultacije sa onkologom.

IZBEGNITE PREVARE

Ne verujte ukoliko se preparat ili metoda reklamiraju na sledeći način:

- uspeh je zagarantovan, a izlečenje stopostotno

- leči sve vrsta raka i druge teške bolesti

- nema neželjenih efekata

- revolucionarno otkriće, čudesan lek, stari narodni lek

- ispovesti izlečenih nemaju naučne dokaze

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/thinkstock
Tagovi: kancer lek zdravlje

Pročitajte još