Imali ste stresan dan? Evo kako da ne podlegnete prejedanju

Imali ste stresan dan? Evo kako da ne podlegnete prejedanju

Autor: | 28/09/2016

0

Kada hrana postane uteha koja leči stres, a ne pogonsko gorivo za organizam i kada se osećate nemoćno da joj odolite to se zove emotivno prejedanje. Pročitajte kako da prepoznate simptome i pametnije birate namirnice bez potrebe da se istih odričete.

Sigurno vam se nekada desilo da pojedete dezert čak i kada ste siti ili „navalite“ na sladoled u momentu tuge. Ako je tako onda ste iskusili emotivno prejedanje tj. koristili ste hranu da „nahranite“ emocije, a ne stomak.

Kako da prepoznate emotivno prejedanje?

Da li jedete više kada ste pod stresom?

Da li jedete čak i kada niste gladni?

Da li jedete da biste se osećali bolje?

Da li jedete sve dok se ne prejedete?

Da li hrana čini da se osećate sigurno?

Da li se osećate nemoćno kada hrana nije u vašoj blizini?

Ako ste na jedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno onda ste iskusili emotivno prejedanje.

Kako da razlikujete normalnu i emocionalnu glad?

  • Emocionalna glad dolazi odjednom, a prirodna postepeno i ne osećate potrebu da se istog momenta zadovoljite hranom.
  • Kada je emocionalna glad u pitanju jedu vam se samo određene namirnice poput slatkiša i grickalica koji dovode do instant zadovoljstva i velikog broja unesenih kalorija, dok prirodna glad u vama budi želju i za namirnicama kao što su voće i povrće.
  • Niste sposobni da pametno birate namirnice, pa ste kod emocionalnog prejedanja u stanju da smažete kesicu čipsa kao od šale, a da u tome uopšte ni ne uživate.
  • Gladni ste čak i kada ste siti, stalno želite više i više dok vam ne presedne, a u normalnom stanju apetit zadovoljavate onda kada ste zaista siti.
  • Potreba za zadovoljenjem emocija hranom ne dolazi iz stomaka već iz glave. Pri takvoj vrsti prejedanja često niste u stanju ni da na pravi način iskusite ukuse i mirise.
  • Osećate kajanje, krivicu i sramotu nakon što se prejedete? To nije slučaj kada je normalna glad u pitanju.

HRANA KAO SREDSTVO NAGRAĐIVANJA NIJE LOŠA, ALI...

U konzumiranju namirnica moramo uživati, ali ako ona postane primarni mehanizam u borbi sa emocijama, tj. ako je vaša prva reakcija na nervozu, usamljenost, iscprljenost ili dosadu otvaranje frižidera onda ste se upleli u nezdrav krug u kojem ne rešavate ono što je zaista problem. Slobodno popijte čašu gaziranog pića u kalorijskoj vrednosti od 140 kalorija ili parče kolača koje će vam podići šećere, a samim tim i energiju, ali naučite da budete umereni u tome.

Kako da prestanete sa emocionalnim prejedanjem? Identifikujte okidače koji vas dovode do toga.

Ako ste imali stresan dan na poslu to znači da je hormon kortizol povišen, pa samim tim organizam traži slano i slatko u većim količinama. Kako ničega ne bi trebalo da se odričete, udovoljite svom organizmu, ali u umerenoj količini i opustite se tako što ćete zaista uživati u onome što vam on traži.

Jedete iz dosade? Organizujte sebi jedan mali izazov. Krenite u brzu šetnju i častite sebe sladoledom. Doduše, 200 utrošenih kalorija za sat vremena šetnje ćete anulirati jednim sladoledom, ali priznajte – dobro ste se zabavili i niste nabacili višak kalorija.

Ako se osećate depresivno, anksiozno ili usamljeno pozovite nekog ko će učiniti da se osećate bolje ili se upišite na ples. Da li ste znali da sat vremena salse čini da utrošite čak 400 kalorija?

Sprečite emotivno prejedanje:

Napravite listu za kupovinu – neka se na listi nađu namirnice u čije ste kalorijske vrednosti upoznati i izbegavajte da kupujete ono što se ne nalazi na toj listi. Neka se na listi nađe i pokoji slatkiš ili grickalica, ali neka bude umereno. Na primer, jednu kesicu čipsa možete podeliti na tri dela i konzumirati kao užinu u vrednosti od 200 kalorija.

Za trpezarijski sto sedajte samo kada ste gladni, ali ne emocionalno nego prirodno. Ako preskočite obrok onda ćete pre pasti u iskušenje da bilo šta ubacite u stomak nego da zaista uživate u njemu.

Počnite sa malom porcijom. Bilo bi dobro ograničiti veličinu tanjira, a samim tim i porcije.

Cenite hranu koju jedete – napravite pauzu minut ili dva pre nego što počnete sa jelom i razmislite o ukusima koji se na tanjiru nalaze. Dok je jedete razmišljajte o ukusima i vremenu koje vam je bilo potrebno da je pripremite.

Uzimajte manje zalogaje i jedite polako. Ne samo što ćete uneti manje kalorija i lakše svariti već stići da uživate u ukusima. Žvaćite sve dok ne osetite svaku aromu namirnice koju konzumirate.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: hrana zdravlje

Najnovije vesti