"Rosa" škole roditeljstva: Saveti o dojenju

"Rosa" škole roditeljstva: Saveti o dojenju

Autor: | 15/12/2016

0

U trenutku kada ugledaju dve crtice, budući roditelji počinju sa pripremama za dolazak njihovog najvoljenijeg bića. Po dolasku novog člana porodice, neki "srećnici" brzo snađu, dok se mnogi se suočavaju sa brojnim pitanjima i nedoumicama, a svemu tome ne pomažu oprečni saveti na internetu. Buduće majke znaju da je značajno da doje, kako za bebu, tako i za majku, ne samo zbog uspostavljanja prisnijeg odnosa sa svojom bebom, već i zbog zdravstvenih koristi u budućnosti.

Buduće majke, kada je dojenje u pitanju, često su nesigurne oko toga da li imaju dovoljno mleka i kako bi trebalo da se hrane. O dojenju govori dr Marija Milenković, ginekolog u "Rosa" školi roditeljstva iz Kuršumlije:

- Kada je dojenje u pitanju, vrlo je karakteristično da se tokom perioda dojenja povećavaju nutritivne energetske potrebe, za nekih otprilike 300 kalorija. Jako je bitno da dojilja u periodu dojenja ne bude žedna. Prilikom svakog podoja, uzima se jedna čaša vode ili jedna čaša ceđenog soka. Dojilje, kao ni trudnice, ne bi trebalo uzimati začinjenu i ljutu hranu, hranu bogatu mirisima i kikiriki. Zabranjen je, takođe, i kofein i sve ono što žena nije koristila tokom trudnoće, ali uz povećan unos tečnosti u odnosu na sam period trudnoće.

Škola roditeljstva u Kuršumliji otvorena je u okviru inicijative "Rosa" vode i Ministarstva zdravlja. U želji da podrži porodicu i budućnost dece, "Rosa" voda je podržala otvaranje škola u Ubu, Surdulici, Vranju, Požarevcu i Ubu. U njima rade eksperti koji roditeljima daju kredibilne savete o trudnoći, porođaju, nezi bebe i odgajanju deteta.

U 2017. godini u planu je otvaranje novih škola roditeljstva i to u Srpskoj Crnji, Svilajncu, Sjenici, Bojniku i Batočini, u kojima ovakva vrsta podrške do sada nije postojala. Otvaranje novih škola možete podržati i vi, kupovinom "Rosa" vode od 1,5 litar, od čije prodaje će se izdvajati po jedan dinar.

Komentari (0)

Loading
Bojan Guliver/Thinkstock
Tagovi: rosa

Pročitajte još

Najnovije vesti