Restoranski bonton: U ovim situacijama dame nemaju prednost

Restoranski bonton: U ovim situacijama dame nemaju prednost

20/07/2019

0

Ustaljeno pravilo da dame uvek imaju prednost ne vredi u svim slučajevima, posebno kada je reč o bontonu u restoranu.

Muškarac prvi ulazi u restoran kako bi "istražio nepoznato područje“, odnosno snimio situaciju i pronašao odgovarajući sto i prema potrebi pobrinuo se oko rezervacije. Dame imaju prednost prilikom izlaska iz restorana, a oni koji pridrže vrata zaradiće dodatni plus.

Kad je reč o rasporedu sedenja uloga muškarca je da se smesti na stranu stola s koje jednostavno može videti konobara i signalizirati mu da donese račun, piše punkufer.hr.

U slučaju da vam nešto nije po volji s jelom, pozovite konobara i pristojno, ali bez odgađanja objasnite u čemu je problem. Nemojte previše čekati jer ako ispraznite tanjir, teže ćete objasniti da vam se jelo ne sviđa.

Odlučite li se za vino, imajte na umu da čašu valja držati za stopicu – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagreva.

Zbunjuje li vas količina pribora za jelo, nećete pogrešiti ako uz svako posluženje birate onaj koji je najudaljeniji od vašeg tanjira. Nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci, a kada ste gotovi s jelom, viljušku i nož ostavite da stoje paralelno jedno do drugog. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjir i pribor za jelo sa stola.

hellomagazin.rs/Stana Luković guliver/thinkstock

Pročitajte još