Bez obzira na to da li farbate 10, 20 ili čak 50 uskršnjih jaja, Uskrs se ne može zamisliti bez prvog uskršnjeg jajeta koje se naziva čuvarkuća.
Jaja se po tradiciji farbaju na Veliki petak, u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i tom prilikom posetila cara Tiberija.
Kao znak pažnje ona je caru poklonila crveno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse“.

yuuilina / pexels
Prema rečima verskog analitičara Predraga Đokića, ono što je zapravo važno jeste simbolika jajeta.
- Kao što pile da bi se izleglo mora da probije ljusku, tako je i Hristos razorio kapije ada, pobedio smrt i vaskrsao. Zato je jaje simbol vaskrsenja.
Crkva ne poznaje simboliku čuvarkuće, to više pripada narodnim običajima koji su se zadržali do danas - rekao je Đokić za "Republiku".
Pročitajte Zlatna jaja privlače bogatstvo - Za farbanje vam je potreban samo OVAJ začin
Ipak, prvo jaje ili čuvarkuća se čuva cele godine i, kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane, tera zle sile i čuva od loših stvari i nesreće.
U većini domaćinstava čuvarkuća se čuva sve dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.
Po nekim selima na Fruškoj gori stara čuvarkuća se sa ljuskom mrvila i davala živini kako bi i naredna godina bila zdrava i napredna.

Shutterstock
Postoji i običaj da se čuvarkuća od prethodnog Vaskrsa zakopava u dvorište pod drvo, na njivu ili u vinograd kako bi zemljište bilo plodno, ali i da bi se obezbedila zaštita useva od vremenskih nepogoda.
Ukoliko čuvarkuća iz nekog razloga pukne, verovalo se da to ukazuje na nesreću koja će zadesiti porodicu. Bilo kako bilo, jedno je sigruno - prošlogodišnju čuvarkuću nikako ne bacajte u đubre.
Pročitajte još
Anđela Abramović: Moja umetnost vas ne vodi u galeriju – već izvan realnosti
Anđela Abarmović otvorila prvu samostalnu izložbu
21/05/2025
Saznajte višeHONOR 400 serija stigla u Srbiju, AI kamera koja menja pravila igre
HONOR 400 serija stigla u Srbiju, AI kamera koja menja pravila igre
20/05/2025
Saznajte višeBojanin recept pravi hit među ljubiteljima dobrog zalogaja, tako sočno
Recept Bojane Stamenov je remek-delo
20/05/2025
Saznajte višeSad je jasno zašto je vitka: Evo kada je Iva Štrljić poslednji put pojela kolač
Iva Štrljić poštuje strog režim ishrane
20/05/2025
Saznajte više
Komentari (0)