Zašto je važno da čuvarkuća bude crvene boje

Zašto je važno da čuvarkuća bude crvene boje

Autor: | 19/04/2020

0

Bez obzira da li farbate 10, 20 ili čak 50 uskršnjih jaja, Uskrs se ne može zamisliti bez prvog uskršnjeg jajeta koje se naziva čuvarkuća.

Jaja se po tradiciji farbaju na "petak stradanja", odnosno na Veliki petak, a na današnji dan -  dan vaskrsnuća Isusa Hrista jaja se postavljaju na bogatu trpezu i služe ukućanima.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Vaskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom.

Pročitajte i: Savršeni slatkiši od samo dva sastojka

Čuvarkuća se nakon godinu dana baca u reku ili zakopava ispod drveta koje želite da bude plodno

Čuvarkuća se čuva cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine. Tačnije sve dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Pročitajte i: Ofarbajte jaja pomoću pene za brijanje

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno.

Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima. U posetu se ne ide bez jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije doneo jaja.

Uskršnje čarolije - Ukusna gnezda od kokosa (video)

Najmlađi članovi svake porodice najviše se raduju uskršnjim jajima, koja strpljivo dekorišu i spremaju svake godine. Ali, ukoliko želite da vaše mališane obradujete još jednim zanimljivim prilogom na uskršnjoj gozbi, onda je ovaj recept baš za vas.

Budite originalni, a pre svega kreativni, i oduševite dečicu preslatkim, jestivim gnezdima od kokosa.

Pročitajte i: Iskoristite preostala uskršnja jaja za tri ukusne obrok salate

 

Za pravljenje gnezda potrebna su vam:

4 belanca

kašičica soli
kesica kokosovog brašna
čokoladni krem.

Priprema:

Iako vam u prvom momentu može delovati da imate posla sa receptom koji se možda i neće završti uspešno, ne brinite. Postupak i izrada ovih ukusnih i dekorativnih gnezda od kokosa je više nego jednostavna.

Na samom početku, sve sastojke pomešajte i naspite u pleh za mafine. Prstom napravite udubljenje u svakom gnezdu i pecite u rerni dok kokos ne dobije blago narandžastu boju.

Dok se gnezda peku, na ringli istopite čokoladu. Ukoliko želite da gnezda punite nekim gotovim kremom, onda će vam izdrada poslastice biti još jednostavnija.

Kada su gnezda pečena, napunite ih istopljenom čokoladom ili kremom po želji. Ne zaboravite da gnezda dekorišete. Tu vam u pomoć mogu priteći dekorativna šarena jaja ili jestive figurice sa uskršnjim motivima.

Sigurni smo da će vaša deca biti oduševljena.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty