73. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta

73. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta

Autor: | 21/02/2020

0

Po oceni stručne javnosti i publike Beogradsko dramsko pozoršte uspelo je da u 2020. uđe sa novim naslovima koji spadaju među najkvalitetnije teatarske produkcije, a tradicionalnom dodelom godišnjih priznanja pozorište na Crvenom krstu proslavilo je 73. rođendan.

BDP je osnovan 1947. kao Gradsko pozorište, a sa te scene ponikli su velikani kao što su Soja Jovanović, Rade i Olivera Marković, Tatjana Lukijanova, Predrag Laković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljuba Tadić, Renata Ulmanski... Samo jedna trojelbuska linija do teatra koji se u to vreme nalazio na obodu grada, nije ni malo uticala na gledaoce koji su salu punili iz večeri u veče.

Sentimentalne uspomene razmenjene su i na rođendanskom koktelu, održanom u foajeu zdanja, a pre toga dobitnicima su uručena zaslužena priznanja. Glavna godišnja nagrada„Tatjana Lukjanova“ za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije, pripala je Jagošu Markoviću, reditelju koji je još 1988. godine započeo karijeru upravo na toj sceni, predstavom „Čarapa od sto milja“, Aleksandra Popovića. Njegova postavka „Sumrak bogova“, Ivora Martinovića, po filmu Lukina Viskontija, stručna kritika proglasila je za predstavu koja je obeležila čitavu 2019. godina.

Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu predstave „Plastelin“ za kolektivnu igru, u kojoj su svoje umetničke individue podredili specifičnom konceptu predstave. Ljubomir Bulajić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević i ostali glumci iz ansambla su, kako je navedeno, uspeli da dosegnu sav naboj poetske brutalnosti jedne neobične priče.

Nagrada za najbolja ostvarenja članova ansambla Beogradskog dramskog pozorišta i gostujućih umetnika i autora, koji su u 2019. godini bili deo predstava ove kuće, pripala je Pavlu Pekiću, za ulogu Fon Ašenbeka u naslovu „Sumrak Bogova“, kao i Patriku Laziću za režiju predstave „Fine mrtve d(j)evojke“.

hellomagazin.rs Boško Karanović

Najnovije vesti