Đer: Neodoljivo remek-delo barokne arhitekture

Đer: Neodoljivo remek-delo barokne arhitekture

Autor: | 20/06/2024

0

Dugi letnji dani i prijatne noći pozivaju na putovanja, a mi vam predlažemo pitoreskni gradić smešten na ušću reka Mošoni-Dunav, Raba i Rabca, na pola puta između Budimpešte i Beča

Vodimo vas u Đer. U živopisnom centru grada dočekuju vas zgrade koje su gotovo sve do jedne spomenici kulture, sa fasadama u baroknom i ranom klasicističkom stilu, poput muzeja umetnosti, muzeja apotekarstva i čuvene palate Esterhazi. Sve je ovde u znaku baroka, a Barokno venčanje i Barokni bal, koji se organizuju tokom leta, uz kostimirane parade, barokne plesove i operske izvedbe, odvešće vas daleko u prošlost.

VISITHUNGARY

 
 

U 16. i 17. veku Đer se nalazio na granici između Zapada i Istoka i danas je ponosni čuvar hiljadugodišnje tradicije hrišćanstva u Mađarskoj, o čemu svedoče brojni sakralni spomenici.

Bazilika i Biskupska palata na Kaptalan-brdu karakteristični su simboli hrišćanstva zapadne Mađarske, a Katedrala Velike Gospe čuva jednu od najznačajnijih relikvija – pozlaćenu hermu svetog Ladislava sa lobanjom kralja-viteza.

VISITHUNGARY

 
 

Srbi su ovde živeli još u 11. veku, pa ne čudi činjenica da možete obići pravoslavnu Crkvu Prenosa moštiju svetog Nikole, s kraja 18. veka, izgrađenu u stilu poznog baroka.

Nezaobilazna je i obližnja benediktinska opatija u Panonhalmi, deo Uneskove svetske baštine. Manastir, osnovan 996. godine, star je koliko i mađarska država, a milenijumsku istoriju zemlje dobro prikazuju građevine koje odražavaju arhitektonske stilove različitih epoha.

U opatiji živi zajednica od 40 benediktinskih monaha, koji služe liturgiju, vode internat i izdavačku kuću, održavaju biblioteku sa 400.000 knjiga, organizuju koncerte. Takođe imaju i sopstveni arboretum, vinariju u kojoj možete degustirati nagrađivana monaška vina, poslastičarnicu sa kolačima sa lekovitim biljem, a u vrelim danima dobro će vam doći i njihovo domaće pivo.

VISITHUNGARY

 

Ako volite prirodu, morate posetiti Sigetkez, jedan od najvećih prirodnih rezervata u Mađarskoj. Vodeni putevi dugi više stotina kilometara, uzbudljive biciklističke staze, močvare i gajevi, dabrovi, male i velike čaplje i divlje patke, sve vas to očekuje na 365 kvadratnih kilometara.

Tu imate mogućnost da iznajmite bicikl, kanu ili kajak, ili pođete na organizovanu turu sa vodičem i uživate u savršenom danu u prirodi.

VISITHUNGARY

 

VISITHUNGARY

 

Okolina Đera jednako je uzbudljiva. Zaputite se stotinak kilometara na zapad i obiđite Šopron, isprobajte vožnju biciklom oko jezera Ferte, koje je deo Uneskove svetske baštine, posetite kamenolom Fertorakoš ili najveći rezervat ptica u Srednjoj Evropi.

VISITHUNGARY

 

Renovirani akva-park Raba Quelle u Đeru, jedinstvena kombinacija banje, plaže, bazena i velikih tobogana, idealan je za ljubitelje vodenih atrakcija.

VISITHUNGARY

 
 

Ako vodite računa o svom zdravlju, bilo da su vam potrebni medicinski tretmani ili naprosto prevencija, na samo 80 kilometara od grada nalaze se dve međunarodno poznate lekovite banje.

VISITHUNGARY

 

Banja Bikfirde (Bükfürdő) leži na izvorima izrazito lekovite vode jedinstvenog sastava u svetu i kao drugi po veličini spa-centar u Mađarskoj, sa parkom od 14 hektara, 34 bazena i više od 5.000 kvadratnih metara vodenih sadržaja, garantuje uživanje za sve generacije.

VISITHUNGARY

 

Nedaleko je i banja Šarvar sa dva izvora lekovitih termalnih voda različitog sastava koje će osnažiti vaše telo i okrepiti vam dušu.

 

www.visithungary.com/sr

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs VISITHUNGARY

Pročitajte još

Najnovije vesti