Evropski plivači poneće oko vrata srpsku tradiciju

Evropski plivači poneće oko vrata srpsku tradiciju

Autor: | 18/06/2024

0

Beograd će do 23. juna biti evropska prestonica vodenih sportova, a oni najbolji će oko vrata poneti tradicionalne srpske motive.

Kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, uz pomoć Etnografskog muzeja, Etnografskog instituta SANU, vajarke Katarine Tripković i srpskih proizvođača, izradili su obeležja koja će ponosno da predstavljaju tradiciju Srbije u preko 40 zemalja u Evropi.

Absolut studio

 

"Zvaničan logotip Evropskog prvenstva u vodenim sportovima Beograd 2024 dizajniran je tako da oživljava sliku bazena - arenu vodenih sportova.

Pokreti talasa, koji  predstavljaju niti srpskog veza, sedam tačaka, od kojih su tri grupisane u celinu u bojama srpske zastave, predstavljaju takmičare.

A broj tri, koji je indirektrno utkan u znak u vidu trobojke, predstavlja duboku simboliku u našoj kulturi.

Ivice medalja su ukrašene motivima severne, zapadne, južne, centralne i istočne Srbije", objašnjava kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima i dodaje:

Absolut studio

 

"I na trakama za medalje fokus nam je bio na tradiciji. Hteli smo da upotpunimo celu priču i da tradicionalni vez približimo modernom dobu, tako da su trake urađene žakard tehnikom tkanja. Iskoristili smo plavu boju, kako bi asocirala na vodu, i protkali vez sa ženskih jeleka. Na trakama se nalazi i pet motiva: čuriljnjak koji se sreće na pirotskim ćilimima, ornament krsta koji se sreće sa područja Prizrena, ornament romba koji je pripadao zapadnoj Srbiji, romb sa kukama uobičajen za Srem i rozete iz centralne Srbije".

Takmičari u umetničkom plivanju nadmetaće se do 14. juna u SRC "25. maj - Milan Gale Muškatirović", dok će takmičenje u plivanju na otvorenim vodama trajati sve do 15. juna na Adi Ciganliji.

Od 17. do 23. juna plivanje u bazenu biće održano u SRC "25. maj - Milan Gale Muškatirović", a u istom periodu će u SC "Košutnjak" biti organizovano takmičenje u skokovima u vodu.

Absolut studio

 

Od 26. juna do 6. jula biće održano i Evropsko prvenstvo za masters kategorije, gde će se veterani nadmetati u istim kategorijama kao i profesionalci, ali i u vaterpolu.

Absolut studio

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Absolut studio

Pročitajte još

Najnovije vesti