Šta treba da uradi žena koja prevari muža? Vladeta Jerotić ima odgovor, ovako se jedino prašta greh

Šta treba da uradi žena koja prevari muža? Vladeta Jerotić ima odgovor, ovako se jedino prašta greh

Autor: | 24/02/2024

0

Prevara u braku

Čuveni srpski akademik, psihijatar, pisac, profesor psihologije Vladeta Jerotić ostavio je iza sebe životne smernice, a jedna od njih se odnosi i na prevaru u braku od strane žena.

Svoj dugogodišnji rad posvetio je istraživanju porodice, braka i razvoja dece. Neretko se citiraju njegove teorije o ovim temama jer mnogima pomažu u različitim nedoumicama.

Među temama o kojima je svojevremeno pričao jeste i prevara. Jednom prilikom on je govorio o dve jasne razlike kada je u pitanju žena koja vara.

-  Ako voliš, imaš normalne odnose. A žena koja je prevarila bez ljubavi jer je zgodan taj koji joj se udvara, bude frigidna sa ljubavnikom, a normalan orgazam ima sa mužem.

Shutterstock

 

- To je jedna varijanta. Druga je suprotna, sa mužem ništa ne doživljava, pa se pojavi neka muškarčina s kojim prvi put doživi orgazam. To su vrlo opasne stvari - poručio je Jerotić.

Na pitanje jedne žene šta da radi nakon prevare, Jerotić je ovako kazao:

- Budite hrišćanka i vratite se mužu, iako on možda nije dobar u krevetu.

- Tako se jedino prašta greh. U dugogodišnjoj karijeri nisam video ni muškarca ni ženu da su poludeli ako su apstinirali.

Pročitajte: Vladeta Jerotić imao je sjajan savet kako da znamo da li nam je neko pravi prijatelj ili samo licemer

Kada je reč o prevarama, Jerotić kaže da žene iz osvete umeju da prevare ako ih je muškarac prvi prevario.

U svemu važan faktor jeste i ljubomora.

- Ljubomora počiva na kaptativnoj ljubavi, u osnovi egoističnoj i pohlepnoj.

- Afektivna osnova ljubomore je strah od odvajanja i strah od gubitka, otud u svakoj ljubomori ima potrebe za posedovanjem i gospodarenjem, koju porodična i šira društvena struktura pojačavaju ili slabe.

-  Ljubomora je manje seksualna strast, više težnja za moći.

Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet

 

Dodao je i šta je ključno za spas braka.

- Ne gubimo ipak nadu. Bračna psihološka savetovališta imaju danas pune ruke posla i često uspešno obavljaju svoj plemeniti, stručni i duhovni zadatak. 

- Sve se može u životu popraviti, zalečiti ili izlečiti, zašto ne onda i neki brak, pod uslovom da se u njemu nisu ugasili plamičci ljubavi, odnosno duhovnosti.

Napomenuo je i da voleti drugog čoveka znači i razumeti ga i opraštati mu.

- Nije, doduše, lako voleti čoveka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude. 

- Zato, ako nekoga stvarno volite, pokušajte da ga promenite svojom ljubavlju, a ne ultimatumima.

 

 

U priči o prevari i vernosti nezaobilazan je i faktor večne ljubavi.

- Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na večnoj ljubavi postoji samo kao ideal.

- Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav. I nije isto u 50. kao kada ste imali 20 godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka? 

- Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primer roditelja. Najbolje je negovati ga da doživite zlatnu svadbu - prenosi Zadovoljna.rs

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet