Prošlo je tačno tri decenije od prve Slagalice: Ova poznata lepotica bila je voditeljka te 1993. godine

Prošlo je tačno tri decenije od prve Slagalice: Ova poznata lepotica bila je voditeljka te 1993. godine

Autor: | 22/11/2023

0

Prva voditeljka Slagalice nestvarna lepotica

Pre skoro trideset godina, 22. novembra 1993. godine, u 18.30, na Prvom programu RTS emitovana je prva emisija Muzičke slagalice.

Autor emisije i prvi voditelj Muzičke slagalice bio je Nikola Nešković, koji je emisiju vodio u paru sa Draganom Milićević, studentkinjom prava. Priča o stvaranju dnevnog kviza na programu Radio-televizije Srbije počela je u julu 1993. godine.

Prvi koncept emisije napravljen je u avgustu, a početkom oktobra ponovo je pokrenuta priča i dobijen rok do 1. decembra, prenosi RTS.

Youtube, RTS

 

- Prvo je trebalo obezbediti kompjutere da bismo uopšte mogli da počnemo da radimo - seća se Nikola Nešković. - Uz pomoć sponzora dobili smo dva kompjutera 286. Počinjemo pripreme i ubrzo dolazimo u ćorsokak, sa kompjuterom 286 možemo da pripremimo emisiju, ali ne i da je realizujemo.

- Na sreću, sponzori su razumeli naše potrebe i napravljena je konfiguracija koja je omogućila realizovanje kviza.

Okupljena je ekipa mladih inženjera, Tanja Valčić i Raka Dimitrijević i kompjuterski dizajner, slikar i vajar Luka Spajić. Za njih je to bio novi izazov, napraviti "igrice" za televizijski program.

Za svaku igru je napravljen "vodič", korak po korak sa tačnim objašnjenjima šta se vidi na televizijskom ekranu, šta vide takmičari na svojim ekranima, kada se šta pokreće, okreće, kada počinje da radi sat...

Pročitajte: Kristina Radenković i Marija Veljković - Slagalica - naše drugo prezime

Slagalica je tako postala prva u potpunosti kompjuterski realizovana emisija u istoriji Radio-televizije Srbije.

Koncept emisije je bio veoma jednostavan - sedam kratkih brzih igara, dva takmičara i voditelj i trideset minuta za realizaciju programa.

U svakoj igri je traženo da ne bude suvoparnih pitanja i odgovora već da postoji zaplet, posebna dramaturgija - da postoji "igra". Zato su voditelji na početku svake emisije izgovarali rečenicu: "Hajde da se igramo!"

Reditelji Slagalice tih prvih godina bili su Dragan Marković, Dragomir Zupanc, Branko Mitić i prva žena filmski reditelj u Crnoj Gori Marija Perović.

Za voditeljskim pultom su, pored Dragane Milićević i Nikole Neškovića, bili odlični saradnici Ivan Bauer, Jelena Filipović, slikarka Mira Pešev, Tanja Veljković, Stanislava Pak, čak i Ivan Mladenović, koji je bio i voditelj Dnevnika.

Youtube, RTS

 

Radni naslov poduhvata Slagalica bio je Muzička enigmatika i u pripremu je bio uključen vrsni enigmata Tomislav Munišić. Već u avgustu je dobijen naslov Muzička slagalica, sa idejom da u svim igrama sve svira i peva.

Tako je u scenografiji Biljane Ostojić bilo zamišljeno stepenište u okviru klavijature na kome svaki stepenik ima svoj zvuk. Kombinacijom koraka trebalo je izvoditi pojedine melodije. Nažalost, za ovu ideju nije bilo ni dovoljno novca ni tehničkih mogućnosti.

Pročitajte: Napustila nas je zauvek i Milka Canić

Zamišljena je i maskota koja je trebalo da bude nestašni saučesnik u svim igrama, brz i pokretan jer umesto nogu ima oprugu, feder i skakao je po igrama i tabelama. Luka Spajić mu je dao lik - veliki jajoglavi pametnjaković sa nesrazmernim naočarima. Rodio se Skočko.

Organizovano je testiranje za takmičare i audicija za voditelje. 

Izbor voditelja je bio posebna priča.

- Odmah sam bio određen da na početku vodim Slagalicu, a trebalo je izabrati voditeljku - kaže Nikola Nešković.

- Kada je napravljen uži izbor od deset devojaka, morao sam da se poslužim lukavstvom i da kolege iz informativnog programa pustim da prvi biraju, znajući kako oni vide voditelje. Moj favorit bila je lepa, za informativni program suviše lepa, studentkinja prava Dragana Milićević.

- Ona je za informativni program imala još jedan minus, bila je u užem krugu za Mis Jugoslavije. I tako smo, bar za kratko vreme od nekolikor godina, dobili izuzetnu voditeljku.

Youtube, RTS

 

Formiran je i žiri koji će pratiti regularnost takmičenja. Bili su to dr Egon Fekete, poznati pesnik Milosav Tešić, Vlado Šćepanović, dr Radmila Žugić.

Prva emisija od trideset minuta snimana je skoro pet sati, a još šest je trajala montaža.

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Youtube, RTS

Pročitajte još

Najnovije vesti