Dvorac „Grašalković“ : Prošetajte se kroz istoriju i palatu koja čuva tajne slavne Sisi FOTO

Dvorac „Grašalković“ : Prošetajte se kroz istoriju i palatu koja čuva tajne slavne Sisi FOTO

Autor: | 26/06/2023

0

Dvorac Grašalković vodi vas kroz istoriju i palatu koja čuva tajne slavne Sisi

Budimpešta, kraljica Dunava i grad na devet mostova, čije su obale uvrštene na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, uvek je odličan izbor. Predlažemo vam da sledeći odmor u mađarskoj prestonici začinite avanturom i na listu uvrstite i izlet u obližnji grad koji će vas povesti na jedno lepo putovanje kroz vreme.

Visit hungary

 

Na samo trideset kilometara od Budimpešte nalazi se gradić Gedele, a u njemu najveća barokna palata u Mađarskoj – dvorac „Grašalković“. Reč je o jednom od najvažnijih spomenika mađarske arhitekture. Možete li zamisliti da je nekada bio dom i lovište kraljeva? Ako ste oduvek bili zainteresovani za život aristokratije i rado biste provirili u njihovu svakodnevicu, ovo je najbolja destinacija za vas. Istorija baroknog dvorca počela je 1735. godine, kada je miljenik Marije Terezije, grof Antal Grašalković I, počeo izgradnju prema planovima arhitekte Andraša Majerhofera.

Visit hungary

 

Tada su izgrađene svečane dvorane, kraljevske odaje, rimokatolička crkva, koja je i danas u funkciji, i malo barokno kameno pozorište, u kome su povremeno nastupale nemačke trupe iz Budima, Pešte i Đera. Ujedno, to je najstarije do danas očuvano kameno pozorište sa kulisama u Mađarskoj. Za vreme vladavine porodice Grašalković napravljen je i veličanstveni francuski park.

Posle njih dvorac je imao više vlasnika, sve dok ga 1867. godine mađarska država nije otkupila, obnovila i poklonila Franji Josifu I i Elizabeti Bavarskoj povodom krunisanja. Kasnije je dvorac postao omiljeno odmaralište kraljevskog para. Kada bi moglo da priča, ovo zdanje imalo bi svašta da nam kaže o životu velikog Franje Josifa I, cara Austrije i kralja Ugarske, i čuvene Sisi, kako je glasio nadimak Elizabete Bavarske.

Dvorac je bio omiljeno odmaralište plemića

Baštovani su želeli da joj ugode, pa su pre njenog dolaska uvek ispod njenog prozora sadili omiljeno cveće: ljubičice i „dan i noć“. Prilikom poseta Sisi je okupljala oko sebe krem aristokratije, organizovala konjičke trke i odlaske u lov.

Između dva svetska rata dvorac je služio kao letnja rezidencija regenta Mikloša Hortija i njegove porodice, a u to vreme izgrađen je bunker dubok deset metara, koji je danas otvoren za posetioce i gde, između ostalog, možete uživati u legendarnim pesmama Kataline Karadi. Posle Drugog svetskog rata zdanje je pretvoreno u sovjetsku kasarnu, da bi devedesetih godina prošlog veka doživelo temeljnu rekonstrukciju.

Visit hungary

 

U dvorcu vas čeka više stalnih postavki. Istražite život Elizabete Bavarske, otkrijte kraljevske odaje u kojima je sačuvan originalni nameštaj, kao i način života čuvenih grofova. Posle razgledanja prostorija, obavezno se prošetajte prelepom botaničkom baštom. Posle šetnje kroz istoriju zaputite se do konjičkog parka „Lazar“, udaljenog samo deset kilometara, i uživajte u zagrljaju prirode, konjičkoj tradiciji i nezaboravnim mađarskim specijalitetima.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Visit hungary

Pročitajte još