Novi Dorćol, spoj moderne arhitekture i istorijskih elemenata  - BEOGRAD JE DORĆOL

Novi Dorćol, spoj moderne arhitekture i istorijskih elemenata - BEOGRAD JE DORĆOL

Autor: | 15/11/2022

0

Famozni Dorćol, predstavlja najstarije gradsko jezgro prestonice, a krasi ga beogradska tvrđava, odnosno kalemegdanski park, obala Dunava, brojni parkovi, raskrsnice, zdanja i spomenici kulture…Ništa manje značajni su, dorćolski restorani i kafane koji već vekovima kreiraju kulturu, boemiju, a i “šmekerski duh” glavnog grada. 

Na mestu današnjeg Dorćola oduvek se nalazio epicentar Beograda, još od vremena antičkog Singidunuma. Neki urbani elementi sačuvani su i danas, što se vidi po položaju dorćolskih ulica. Studentski trg je bio rimski forum, okružen termama, kao sinonim rimskog hedonizma. Tokom turske vladavine, Dorćol je igrao ulogu centra gradske varoši, a svi viđeni Turci, su izgradili svoje kuće okružene mrisnim baštama. Kad su Austrijanci početkom 18. veka osvojili Beograd, tursku kasabu pretvaraju u modernu Zapadnu varoš. Vremenom su stare kuće i uske uličice nestale, a izgrađene su modernije stambene zgrade, prve višespratnice...Dorćol čuva i našu kulturu - Vukov i Dositejev muzej, kuću kneza Aleksandra Karađorđevića, beogradske muzeje, Čukur česmu, Rektorat beogradskog Univerziteta, Kinoteku i mnoge druge znamenitosti koje apstrofiraju Dorćol kao sinonim Beograda i njegove raskošne tradicije.

Promo

 

Poznata imena Srpske istorije, kulture, sporta i umetnosti, svoj život su pronašli upravo na Dorćolu.

Ne kaže se slučajno, Beograd je Dorćol.

Poštujući legat Dorćola, Inspirisan nekadašnjim industrijskim delom grada, stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol predstavlja jedinstveni spoj sofisticirane moderne arhitekture i istorijskih elemenata s kraja 19. veka. Poput svetskih metropola Njujorka i Londona, Novi Dorćol čuva duh starog dela grada i kroz jedinstveni arhitektonski koncept reflektuje inspiraciju i kreativnost urbanog dela Beograda.

Promo

 

U jezgru Starog grada, u blizini Knez Mihailove i Narodnog pozorišta, na par minuta od Botaničke bašte i hale Pionir, na korak od Bajlonija i Bitef teatra… Novi Dorćol je urban, Novi Dorćol je kulturan, Novi Dorćol je svoj – kao što mu istorija nalaže! Okružen svim gradskim dešavanjima, a ipak pozicioniran na mirnoj lokaciji, nalazi se mesto budućnosti gde se prepliću tradicija, kultura i moderni život.

Promo

 

Novi Dorćol nije namenjen bilo kome. On je game changer. Tamo svoju pripadnost nalaze oni koji traže najbolje – vrhunski kvalitet, a pre svega suštinu. Novi Dorćol je dom onih građana koji znaju da uživaju u životu, koji kreiraju uspešne vizije, koji se kulturno jave svom prvom komšiji… NOVI DORĆOL  je partner za inspiraciju i lični luksuz, za dom i za ljubav, za danas, i za budućnost, za izuzetan, jedinstveni život.

Promo

 

Novi Dorćol čuva nasleđeno, ali unapređeno, jer kultura je znati da sačuvaš ono što ti generacije ostavljaju. Istorijski kontekst i industrijsko nasleđe je deo identiteta ove lokacije. Na ovom mestu začet je centar tekstilne industrije otvaranjem “Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije” 1897. godine. Sačuvani istorijski objekti su dodatna vrednost Novog Dorćola – u svom neposrednom komšiluku, možete se diviti zdanju stare “Platnare”, restaurirane originalnom ciglom iz 19.veka, a sa druge strane, možete priuštiti i vrhunski hedonizam u Downtown Wellness-u, koji predstavlja luksuzan i prestižan spa centar u okviru stambeno-poslovnog kompleksa.

Promo

 

Novi Dorćol zaista veliča kulturno – istorijski značaj Dorćola, i obavezuje mu se blistavu budućnost.

Ukoliko Vas ova priča intrigira, zakažite svoj termin na prodajnom danu 17.11.2022. od 9-20h, saznajte mnogo više o specifičnosti Novog Dorćola i iskoristite posebne benefite koje će Vam privatni real estate konsultanti investitora Deka inženjering ponuditi. Rezervišite odmah svoje mesto i nađite svoj idealni dom ili investiciju!

Komentari (0)

Loading
hellomagazuin.rs hellomagazin

Slične Vesti